Petak, 29. ožujka 2024.

Program Križevačkog velikog Spravišča nikad bogatiji, dolaze Miroslav Škoro, Klapa Šufit, Učiteljice i mnogi drugi

Kad su davne 1242. godine Tatari pokušali osvojiti utvrđeni grad Veliki Kalnik nije im u tome uspjelo, jer su ga branili hrabri Kalničani. Kralj Bela IV nagradio ih je plemenitaškim titulama na što su Križevački purgeri, poznati ceh meštri bili ljubomorni.

Između dva grada nastala je svađa koja je morala prestati kad su se zaljubili mladi Kalničan i mlada Križevčanka. Stari su ljudi rekli, da prije svadbe mora doći do pomirbe. Bilo je to unatrag puno godina, uz pečenoga vola i poznato kalničko vino.

Obnovljeno Spravišče dogodilo se prije 50 godina. Stare križevačke običaje koji su počivali na regulama Križevačkih štatuta prvi su objelodanili Gornjograđani. Prva su Spravišča bila u Gornjem gradu, pod lipom. Spravišče se 1976. godine seli u središte stare gradske jezgre, najprije pokraj crkve sv. Križa, zatim Hrvatskog doma, u gradski park, a posljednje desetljeće program Spravišča odvija se na glavnom gradskom trgu i okolnim ulicama i trgovima.

Izvor: spravisce.com

U godini kad slavimo 50. obljetnicu Spravišča, pozivamo Vas da nam se pridružite i uživate u mnogobrojnim događanjima koja počinju u petak 9. lipnja 2017.
50. Križevačko veliko Spravišče održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je prilikom prihvaćanja pokroviteljstva naglasila kako je je Križevačko veliko Spravišče “postala manifestacija omiljena među stanovnicima sjeverozapadne Hrvatske kao i brojnim posjetiteljima iz cijele zemlje i inozemstva. Vjerujem kako će dobri domaćini i ove godine predstaviti bogatstvo i raznovrsnost kulturne ponude Križevaca i Kalničkog prigorja”.

Svečano otvorenje i spelancija po križevačkim štatutima “Pomirba križevačkih purgera i kalničkih šljivara – Snoboki” održati će se u petak, u 21 sat, čime će službeno započeti 50. Križevačko veliko Spravišče.

Izvor: spravisce.com

Prvi dan manifestacije počinje predstavljanjem posebnog slavljeničkog žiga koji izdaje Hrvatska pošta u suradnji s Turističkom zajednicom grada Križevaca, a ovu jedinstvenu uspomenu posjetitelji mogu skupiti isključivo u petak, prvog dana Spravišča u križevačkoj pošti.

Ovogodišnji program prožet je različitim zanimljivim događanjima za sve dobne skupine i interese različitih posjetitelja, počevši od sajma malih životinja, uličnih festivala, preko zanimljivih kulinarskih, pivskih i vinskih događanja pa sve do revijalnih utakmica i sportskih događaja. Završetak prvog dana Križevačkog velikog Spravišča začinit će veliki vatromet na trgu, koncerti muzike iz kultnog filma “Tko pjeva zlo ne misli” te koncert Miroslava Škore, koji svojim pjesmama okuplja i mlađu i stariju populaciju.

Izvor: spravisce.com

Drugo jutro Spravišča rezervirano je za najmlađe posjetitelje. Bogati program započinje već tradicionalnom akcijom “Sigurno i vješto u prometu”, nakon čega će se djeca moći zabavljati u Lino igraonici te pogledati predstavu. Novost subotnjeg poslijepodneva su radionice žongliranja te promatranje sunca teleskopom.

U gradu se toga dana održavaju i razna sportska natjecanja i predstavljanja povijesnih postrojbi te “POOHFEST” i svečana povorka koji prethode drugom dijelu predstave Spelancije po križevačkim štatutima “Pomirba križevačkih purgera i kalničkih šljivara – Svati”. Za velike gurmane tu je izložba “Zlatna vina Alpe Adria”, a pozvani ste i na “Večer vina i čvaraka”, kojom se obilježava 25. međunarodna izložba vina križevačkih goric 2017. Drugi dan završava koncertom Klape Šufit te Joker banda, a kada se spusti noć, zanimljivo je prošetati do bivše Vojarne gdje udruga Perzeidi organizira promatranje noćnog neba.

Posljednjeg dana, ove pola stoljeća stare manifestacije, posjetitelji mogu uživati u raznovrsnom programu, iz kojeg valja istaknuti svečanu povorku sudionika konjičkih igara i konjičke igre potkalničkog kraja te izložbu oldtimer vozila, modnu reviju, reviju frizura i nakita od čunčane čipke, ali i naše rasplesane križevačke mažoretkinje koje se krase mnogobrojnim priznanjima i nagradama s raznih natjecanja.

Izvor: spravisce.com

U kasno popodnevnim satima svojim zanimljivim koreografijama predstaviti će se kulturno-umjetnička društva iz BiH, Mađarske i Hrvatske. U nedjelju se održava i tradicionalno zatvaranje Križevačkog velikog Spravišča Spelancijom po križevačkim štatutima “Pomirba križevačkih purgera i kalničkih šljivara – Ponovo svađa” nakon čega slijede koncerti Učiteljica, Tarapana banda i Crnog perja.

Kako bismo ovogodišnju 50. obljetnicu održavanja manifestacije obilježili na najbolji i najveseliji mogući način, pozivamo Vas da nam se pridružite u što većem broju i budete dio ove lijepe priče iz malog, poviješću i tradicijom bogatog grada Križevaca.

Vidimo se na 50. Križevačkom velikom Spravišču 9. – 11. lipnja 2017. godine!

Detaljni program i plakat manifestacije možete pogledati ovdje.

zatvori