Četvrtak, 25. travnja 2024.

POČELA JE DRŽAVNA MATURA Iva, Ivan i Vedran: ‘Dobro smo se pripremili, no ispit iz informatike bio je najteži dosad’

Ispitima iz psihologije i informatike jučer je počelo najstresnije razdoblje za učenike koji napuštaju srednjoškolske klupe – državna matura. Ove godine polaže ju oko pet stotina koprivničkih maturanata – dvjestotinjak srednjoškolaca i gimnazijalaca i stotinjak učenika Obrtničke škole.
Iva Papac. Snimio Marko Posavec.

Učenica 4.c razreda Gimnazije Fran Galović Iva Papac jedna je od njih. Ona se, kaže, za državnu maturu spremala na dodatnim pripremama te rješavajući prošlogodišnje ispite. Baš iz tog razloga može zaključiti da je jučerašnji ispit iz informatike bio najteži do sada. — Informatiku sam napisala dosta dobro, ali mislim da je ovo, u odnosu na prošle godine, bio najteži ispit. Povećali su nam zadatke iz računanja, a smanjili one iz teorije.

Ivan Sršić. Snimio Marko Posavec.

S njom se slaže i njezin razredni kolega Ivan Sršić koji kao i Iva želi upisati Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. — I ja mislim da sam dobro napisao. Bilo je dosta skroz laganih zadataka, ali i onih koji su bili dosta zahtjevni. Ispit je bio dosta teži u odnosu na prošle godine jer sam vježbao po tim starim maturama pa zato mislim da je tako.

Vedran Hraščanec. Snimio Marko Posavec.

Vedran Hraščanec želio bi pak upisati Strojarstvo u Zagrebu, a kako bi što bolje riješio sve ispite i upisao željeni fakultet išao je na dodatne pripreme u školi.

Da tako pripremaju svoje učenike za ispite rekli su nam i ravnatelji Srednje škole i Gimnazije koji su zadovoljni njihovim uspjehom.

— U prosjeku je velika većina polagala ispite na ljetnom roku, naravno oni koji su se ozbiljno pripremali. Za pretpostaviti je da su neki najlošiji rezultati znali biti iz matematike, ali radi se o malom postotku djece. Prošle godine ih je svega desetak palo matematiku u ljetnom roku, od njih dvije stotine. To se u pravilu radi o učenicima koji nisu ozbiljno shvatili potrebu pripremanja i koji nisu imali sve četiri godine matematiku ili neke od tih predmeta — rekla je Dravi.info ravnateljica Srednje škole Koprivnica Ksenija Ostriž.

I ravnatelj Gimnazije Fran Galović Vjekoslav Robotić uvijek s ponosom ističe rezultate koje postižu njegovi učenici. — Prošle godine su gimnazijalci odlično napisali te po rezultatima, koji se još uvijek ne uspoređuju na razini cijele Hrvatske i nisu potpuno javni, među deset posto smo najboljih škola. Što se tiče iznimnih postignuća, mogu reći da je svoj prvi i drugi izbor fakulteta upisalo preko 85% naših učenika.

Državna matura nastavlja se danas ispitima iz kemije i sociologije, a rezultati ispita bit će objavljeni 12. srpnja. Nakon toga slijedi dvodnevni rok za prigovore pa će konačni rezultati ljetnog roka biti poznati u ponedjeljak 17. srpnja.

zatvori