Četvrtak, 25. travnja 2024.

Lacković osnovao političku stranku: Naše članice Skupštine sada će imati pravo na povećanu naknadu

Dosad nezavisni Željko Lacković osnovao je političku stranku. Iako joj je naziv ‘Željko Lacković – nezavisne liste’, kaže da to nije škola Milana Bandića već se na taj potez odlučio po uzoru na Damira Bajsa iz Bjelovara i Mirka Dusparu iz Slavonskog Broda.

Razlog registriranja političke stranke čisto je praktične naravi, pojasnio je Laci: — Osnivanje stranke čisto je tehnički moment. Apsolutno nema nikakvu ideološku ili stranačku platformu. Mi bismo u ovoj situaciji trebali otvoriti 19 žiro računa što mjesečno samo za održavanje košta 20 kuna ili u četiri godine 20.000 kuna. Registriranjem političke stranke pojednostavili smo si i funkcioniranje.

Lacković je podsjetio da kao nezavisna lista na proteklim izborima nisu imali pravo predlagati svoje ljude u biračke odbore, čime su, izračunao je, izgubili 200 promatrača ili članova biračkih odbora. Nisu imali mogućnost predlagati ljude ni u gradsko niti županijsko izborno povjerenstvo zbog čega, primjećuje Lacković, nisu imali uvid u izborni proces. A ništa manje važan nije ni još jedan financijski razlog:

— Ono što je velika nepravda jest činjenica da članice Županijske skupštine nisu priznate kao podzastupljeni spol ukoliko dolaze s liste nezavisne grupe birača. Sad kad smo registrirali političku stranku imat će pravo na povećanu naknadu. Želim napomenuti i da smo naše predstavnike razmjerno rasporedili po spolu: na četiri žene i četiri muškarca.

Lacković je najavio da će na sljedećoj sjednici Županijske skupštine formirati i klub vijećnika. U klubu će uz sedmero članova njegove stranke biti i Dejan Kutičić koji ostaje u Živom zidu.

Članovi političke stranke “Željko Lacković – nezavisne liste” u Županijskoj skupštini:
– Željko Lacković
– Tihana Kraljić
– Mijo Bardek
– Dajana Milodanović
– Marijan Ružman
– Robertina Zdjelar
– Jadranka Lakuš

zatvori