Subota, 20. travnja 2024.

KVALITETNIJI BORAVAK U ŠKOLSKIM KLUPAMA Škola “Braća Radić” spremna za višemilijunsku energetsku obnovu

Koprivnička Osnovna škola ‘Braća Radić’ u roku dvije godine bit će kompletno energetski obnovljena.

Na zgradi će biti promijenjeni fasada i krovište koje će biti i izolirano, a zamijenjena će biti i preostala stolarija. U školskoj kuhinji promijenit će se sustav prozračivanja, a u svim učionicama uvest će se automatska izmjena zraka.

– S iskorištavanjem otpadne topline zraka, ono što vrlo možete čuti kao sustav rekuperacije, odnosno prozračivanje rekuperacijom, u učionicama tijekom nastave više neće biti ustajalog zraka. To automatski isključuje potrebu za otvaranjem prozora, a samim time i gubitka toplinske energije koja dolazi od grijanja – rekao je prisutni predstavnik Regionalne energetske agencije Sjever koja je radila na projektu.

Najveća koprivnička škola dobit će i visoko učinkoviti sustav rasvjete koja se temelji na LED tehnologiji, a sve to svrstat će ju u energetski razred više.

– Uspjeli smo stvoriti projektiranu uštedu od oko 60% godišnje na razini uštede toplinske energije prije i nakon energetske obnove. Očekujemo i dodatne uštede na električnoj energiji pa planiramo da će period povrata investicije biti dvadesetak godina, uključujući postotak bespovratnih sredstava koje je Grad Koprivnica dobio – rekao je predstavnik agencije REA Sjever.

Cijela investicija koštat će oko osam milijuna kuna, a od tog iznosa 3,6 milijuna dolazi iz gradskog proračuna. Ostatak novca Grad je dobio iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– S tim ulaganjem, ne samo da ćemo dati jedan novi sjaj i novi šarm ovoj školi, već ćemo podići nivo školovanja i nastave u ovim učionicama i zadovoljstva svih onih koji polaze i rade u njoj – rekao je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić.

Ravnatelj Krešo Grgac na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljen projekt, uz zahvalu Gradu, ponajprije je izrazio zadovoljstvo što će boravak u školi uskoro biti puno ugodniji i kvalitetniji za rad.

zatvori