Utorak, 26. ožujka 2024.

Koprivnički učenici među najuspješnijim mladim kristalografima u Hrvatskoj

Učenici koprivničke Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ osvojili su prvo, a tim iz Osnovne škole „Đuro Ester“ drugo mjesto na jedinstvenom natjecanju u izrađivanju kristala pod nazivom Ljepota kristalnih ploha.

Koprivnički učenici su bili najbolji na natjecanju čiji je glavni cilj stvoriti pozitivan stav prema znanosti, istraživanju i učenju pomoću neposrednog iskustva među mlađim generacijama te doprinijeti što kvalitetnijem obrazovanju.

Odlične rezultate učenici su postigli u kategoriji rasta organske soli, dok je Tim OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ uz to osvojio i sjajno drugo mjesto u još jednoj kategoriji – sinteze i kristalizacije anorganske soli.

Zapažene su rezultate na natjecanju ostvarili i učenici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog iz Križevaca, OŠ Gola, OŠ Ljudevita Modeca iz Križevaca, OŠ „Prof. Blaž Mađer“ iz Novigrada Podravskog, OŠ Sveti Petar Orehovec te OŠ Grigor Vitez iz Sv. Ivana Žabnog.

Natjecanje Ljepota kristalnih ploha namijenjeno je učenicima od sedmog razreda osnovne škole do završnog razreda gimnazija, strukovnih i obrtničkih škola u Hrvatskoj.

Provodi se u tri kategorije, pri čemu je zadatak natjecatelja u određenom vremenskom razdoblju pripraviti što veći i pravilniji kristal.

Ove je godine natjecanje okupilo više od 500 učenika iz cijele Hrvatske. Izvodili su pokuse, vodili bilješke i mjerenja te nakon toga obrađivali rezultate na temelju svojih opažanja i poznavanja školskog gradiva.

Najuspješnijim sudionicima za njihov rad i trud dodijeljene su diplome i vrijedne nagrade.

zatvori