Snimio Marko Posavec.
Novi saziv koprivničkog Gradskog vijeća održao je svoju konstituirajuću sjednicu.

Za predsjednika je, kao što je i bilo najavljivano, izabran Ivan Pal (HSS), a za njegove zamjenike Petra Rožmarić (SDP) i Goran Kovačić (HDZ).

>> Tko su izabrani u radna tijela novog koprivničkog Gradskog vijeća

Odmah na početku mandata obavljene su i izmjene u sastavu Gradskog vijeća. Tako će umjesto Mišela Jakšića s liste lijeve koalicije, zbog nespojivosti dužnosti gradonačenika i gradskog vijećnika, u vijećničkim klupama djelovati Maja Marković.

Vijećnički mandat u mirovanje iz osobnih je razloga stavio i HDZ-ov Krešimir Papac, a prema odluci stranke mijenjat će ga Bernard Vukušić. Od vijećničkog mandata odustao je i izabrani s nezavisne liste Danijele Glavosek Kovačić Krešimir Biršić. Umjesto njega, vijećničku je prisegu danas izgovorio prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste Marijan Šiško.

Snimio Marko Posavec.

Prvom sjednicom zadovoljan je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal. Uvjeren je da će svi zajedno, i pozicija i opozicija, djelovati na korist građana jer Koprivnica je, kao što je ustvrdio i gradonačenik Mišel Jakšić, grad koji spada u one s najviše potencijala: — Sve vijećnike vrlo dobro poznajem. Možda već dugo Gradsko vijeće nije imalo sastav kakav ima sada, neka se prijašnji vijećnici ne uvrijede. Mislim da će biti manje politiziranja, a više dogovora i konkretnih razgovora. Već prvi razgovori koje smo danas obavili su to pokazali. Moram stoga izraziti svoje zadovoljstvo.

Zadovoljan početkom novog mandata je i predsjednik vladajućeg kluba lijeve koalicije Tomislav Babić (SDP): — Očekujem da ćemo pokrenuti novi razvojni ciklus u našem gradu. Od oporbe očekujem, što se i pokazalo u prvim razgovorima, suradnju i dijalog kojim ćemo svi zajedno doprinijeti razvoju našega grada.

Novi saziv Gradskog vijeća. Izvor: koprivnica.hr

Iz redova oporbenog HDZ-a izabran je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća. Uvažen je prijedlog HDZ-a i za tu funkciju je izabran predsjednik Goran Kovačić: — Zahvalan sam svim vijećnicima što su moju kandidaturu prihvatili jednoglasno. No, to je i obveza prema građanima da pokažemo da ćemo mijenjati politiku u gradu, da budemo otvoreniji prema građanima. Jedina nam je namjera da prepoznaju naš rad u Gradskom vijeću i da na izbore za četiri godine izađe više od 50% građana, a ne manje kao sada. Građani moraju prepoznati ljude koji rade za njih i podržati ih.

HDZ će u Gradskom vijeću djelovati u zajedničkom klubu s koalicijskim partnerom – Mrežom.

Snimio Marko Posavec.

Konstituirajuću sjednicu novog saziva Gradskog vijeća nezavisni vijećnik Antonio Grgić doživljava simbolikom novog doba. — Ovo je jedan simbolični početak otvaranja Grada građanima. Već se sada događa da u gradske odbore ulaze ljudi s nezavisnih lista. To više nisu samo stranački ljudi. To je glavno što se ovdje događa iako se na površini ne vidi. Meni je drago da smo uspjeli dogovoriti, a bilo je dosta pregovora oko sastava odbora, na kraju smo uspjeli: nezavisna lista je ušla u odbore i u principu građani grada Koprivnice polako ulaze u gradske strukture. Mislim da je to najbitnije.

Na samom početku zadovoljna je i nezavisna Danijela Glavosek Kovačić: — Mi smo jako zadovoljni jer smo dobili jako puno odbora. Nadamo se uspješnoj suradnji i želimo konačno uvesti dijalog i partnerstvo u rad Gradskog vijeća. Smatramo da je konačno došlo vrijeme da s dijalogom raspravljamo, svi ravnopravni, i naravno da svi snosimo odgovornost za svoje postupke.

Snimio Marko Posavec.

Vijećnicima je na izboru čestitao i gradonačenik Mišel Jakšić. Poželio im je uspjeh u radu i uvjerenje da će, prema početku sudeći, svi biti sposobni donositi odluke na korist građana Koprivnice te dodao da svi zajedno imaju odgovornost za novi iskorak: da budu brži, efikasniji, operativniji, racionalniji u donošenju odluka: — Samo tako ćemo svi zajedno ostvariti da Koprivnica i dalje ide još jačom snagom naprijed; da ostvarimo ono što smo uvijek voljeli u ovom gradu; da pomičemo granice i da tako ljubomorno čuvamo status koji imamo u ovoj zemlji. To je da smo jedno od najugodnijih mjesta za život u Republici Hrvatskoj.

Vijećnici su danas, uz Odbor za izbor i imenovanja i Mandatno povjerenstvo jednoglasno izabrali još pet odbora – za gospodarstvo, razvoj grada i zaštitu okoliša; za proračun i financije; za prosvjetu, znanost, kulturu i sport; za zdravstvo i socijalnu skrb te za obitelj i mlade. Tako su omogućili da se pripremi uvjetno rečeno prva radna sjednica što će biti održana početkom srpnja.