Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO U Legradu kušali i ocjenjivali vina iz cijele Europe

U sklopu 7. europskog piknika održanog u Legradu  od 9. do 11. lipnja 2017. održana je i 8. međunarodna Izložba vina u organizaciji Udruge vinogradara, vinara i voćara “Grozdek” u Evangeličkom kulturnom centru.

Uz 99 uzoraka iz Hrvatske, izloženo je i 25 uzoraka iz Češke, Slovačke, Mađarske i Italije. 45 uzoraka zaslužilo je priznanje “Zlatni grozdek”, dok su ostali ocijenjeni srebrnim i brončanim.

Predsjednik udruge “Grozdek” Zlatko Horvat bio je zadovoljan pristiglim brojem uzoraka kao i njihovom kvalitetom. Stoga je međunarodna komisija koju su činili predsjednik komisije dipl. ing. prehrambene tehnologije Davor Hižak, članovi komisije dipl. ing. prehrambene tehnologije Lidija Ruška (SLO), ing. agronomije Nikola Vrbanić, te educirani ocjenjivači vina Željko Đurin i Stanko Crnko, imala težak zadatak ocijeniti najbolja vina, ali i među prvima kušati što sve nudi ovaj bogati kraj.

Najbolju je ocjenu (91 bod) dobilo predikatno vino Traminac ledena berba iz 2015. vinara Zlatka Sonenšajna. Nagradu za najbolje ocijenjeno crno vino odnio je Antonin Zetka iz Slovačke i to za sortu Andre, 2010, sa osvojenih 88 bodova. Šampion izložbe s najbolje ocijenjenim mladim vinom bio je Marijan Vražić s Tramincem, 2016 (86,75 bodova).

Navedeni vinari dobili su i posebne nagrade od generalnog sponzora Općine Legrad. Samoj izložbi vina prosustvovalo je više od tristotinjak gostiju koji su također bili zadovoljni kušanim, a svojim kućama za uspomenu su ponijeli čaše s grbom Općine Legrad, mirise i okuse dobrog vina.

Predsjednik udruge “Grozdek” Zlatko Horvat završio je izložbu sa znakovitom poslovicom: “Život je prekratak da bismo pili loša vina!”.

Izložba se održala pod pokroviteljstvom Općine Legrad, Općine Rasinja i Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

zatvori