Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Ovo su najuspješniji učenici Podravine i Prigorja

Koprivničko-križevački župan Darko Koren uručio je danas nagrade najuspješnijim podravsko-prigorskim osnovnoškolcima i srednjoškolcima i njihovim mentorima.

Riječ je o najuspješnijima koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta. Tako je pedesetero učenika, deset ekipa i 40 mentora – ovisno o kategoriji, dobilo darove od 500, 1.000 i 2.000 kuna. Iako je za to iz županijskog proračuna trebalo izdvojiti nemalu svotu od gotovo 130 tisuća kuna, ovo je doista pravi način za završetak školske godine, ocijenio je župan Darko Koren i podsjetio da su uspješni učenici vrijedni promotori naše županije:

– Mislim da je važnost u tome da mladi pokažu sve ono što znaju. Oni su i predstavnici naše županije na raznim natjecanjima diljem lijepe naše i to je još jedan dodatak ovoj lijepoj priči.

Župan Koren je ponovio da je glavna zadaća županije osigurati uvjete za obrazovanje, za što se troši više od 60% županijskog proračuna. A u radu s mladim žiteljima naše županije, velika je uloga i njihovih mentora, istakao je župan Koren:

– Učiteljstvo… vi ste arhitekti društva. Kako vi isprojektirate to društvo kroz mlade koje obrazujete, takvo će to društvo biti. Ovaj sastav ovdje, i broj vas koji ste ovdje, govore da ste dobri projektanti, da ste dobri arhitekti.

Jedna od nagrađenih je i Ida Geto, učenica Škole suvremenog plesa pri Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić iz Koprivnice. Među najbolje u Podravini i Prigorju svrstala se osvajanjem drugog mjesta na državnom natjecanju. A tijekom pet godina plesne škole bilo je, kaže, i uspona i padova, no tu je uvijek bila profesorica Olga Vilić i ostale učenice i prijatelji koji je poticali na nastavak rada. A i županijska nagrada koju je danas dobila, puno joj – veli Ida, znači:

– Znači mi dosta. Sve nagrade su lijepe i naravno da volimo nagrade i poklone. No najbolja je nagrada da vidiš koliko si uspio. Naravno da ću nastaviti plesati. Čak namjeravam ići i u srednju plesnu školu, ako se nešto ne promijeni.

Recimo i da je ove školske godine u našoj županiji organizirano 26 županijskih natjecanja u znanju i 12 sportskih natjecanja. U njima je sudjelovao 1921 učenik i 470 njihovih mentora. Županija je troškove organizacije županijske razine natjecanja, u što spadaju prehrana i prijevoz sudionika, naknade članovima povjerenstava, te priznanja i medalje, financirala s oko 187.000 kuna.

Na državnu razinu natjecanja tijekom ove školske godine plasiralo se 143 podravsko-prigorskih učenika i ekipa. Županija će, zaključio je župan Koren, uvijek imati novca za financiranje učeničkih natjecanja.

zatvori