Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Nemčići nagrađeni za 16 godina brige o okolišu

U koprivničkoj Osnovnoj školi “Antun Nemčić Gostovniski” od danas se ponovno vijori zelena eko zastava. Naime, koprivnička škola zaslužila je dijamantni certifikat za 16 godina predanog rada na području ekologije.

– Svakom prolazniku koji prođe kraj naše škole ta bi zastava trebala značiti da je naš kolektiv, pod čime podrazumijevam zajednicu učenika, zaposlenika škole, roditelja i širu društvenu zajednicu, pod svoje djelovanje uveo programe koji potiču svjesnost o okolišu i rad na način koji najmanje opterećuje okoliš – rekla nam je ravnateljica škole Gordana Gazdić-Buhanec.

16 godina išlo se korak po korak. Škola je 2003. godine ušla u Međunarodni eko-sustav od kada je dokumentirala sve svoje aktivnosti. Tada je propisan i školski eko kodeks.

Najprije je zasnovan IVO koncept (Izbjegavanje – Vrednovanje – Odlaganje) postupanja s otpadom. On nalaže da se nakon primarne selekcije vrijedni sastojci otpada iskorištavaju na primjeren način odnosno recikliranjem, a sav ostali nesortirani komunalni otpad obrađuje se mehaničko-biološkom obradom.

Škola je zatim krenula i sa štednjom energenata da se smanji potrošnja energije.

– Kada smo to egzaktno dokazali i objasnili kako se to može napraviti, krenli smo dalje. To su bili naši poznati projekti čuvanja prirodne i kulturne baštine, zatim smo i na umjetničkim područjima bili uspješni, a naravno i humanitarno jer ako činiš dobro prirodi čini dobro i ljudima. Mislim da smo jako puno naučili i jako puno napravili tije kom ovih 16 godina – rekla nam je ravnateljica.

Krajnja je zadaća eko-škole da kod učenika formira pravilan stav o očuvanju okoliša čime se dugoročno ulaže u eko-sustav.

zatvori