Srijeda, 24. travnja 2024.

Darko Koren nakon izbora: ‘Ovo mi je najveća pobjeda u životu i neću se dati podcjenjivati’

Ponovoizbarni podravsko-prigorski župan Darko Koren, te njegovi zamjenici, HDZ-ovi Darko Sobota i Ratimir Ljubić, okupili su jutros novinare u sjedištu županijske uprave u Nemčićevoj.

Bila je to prva službena kava s novinarima u novom mandatu, iako je mogla biti i “oproštajna”, rekao je župan Koren:

– Naravno da su svaki izbori stresni. Nikada nije gotovo dak se glasovi do kraja ne prebroje. Malo nervoze je bilo i sinoć, no na kraju je to sve skupa ispalo sukladno očekivanjima. Možda s nešto manjom razlikom nego što smo očekivali, no svaka takva pobjeda je velika, osobito u okolnostima u kojima sam ja nakon izlaska iz moje bivše stranke s HSS-a izašao na izbore. Usprkos podršci HDZ-a ipak je ovo bila drugačija utakmica nego sve prethodne.

Izvor: kckzz.hr

Darko Koren i njegovi zamjenici, HDZ-ovi Darko Sobota i Ratimir Ljubić izabrani su u izvršnu županijsku vlast, no predstoje im pregovori oko konstituiranja skupštinske većine. Naime, za stabilnu većinu nedostaju tri ruke u skupštini, no predsjednik podravsko-prigorskog HDZ-a, dožupan Darko Sobota u tome ne vidi nikakvih problema:

– Ja ne vidim razlog da ne bismo mogli razgovarati s takozvanom lijevom opcijom, s SDP-om, HS-om, HNS-om, HSU-om. Mi imamo iskustva po pitanju kohabitacije. I to je moj otvoreni poziv, pa i gospodinu Lackoviću. Ako nam nije cilj samo naša osobna promocija u Županijskoj skupštini ili naši politički apetiti u budućnosti i kalkulacije, onda ćemo zasigurno svi sjesti za stol i dogovoriti se. To je vrijeme pred nama i ti razgovori predstoje.

Za razliku od svog zamjenika, župan Koren ne namjerava razgovati s Lackovićem koji je svojim dosadašnjim potezima pokazao da je nepouzdan partner. Osim toga, uoči samog drugog izbornog kruga, pozvao je svoje birače da svoj glas daju Korenovu protukandidatu Slavku Tucakoviću. Stoga Koren neće s Lackovićem razgovarati o formiranju stabilne većine u županijskoj skupštini, ali sa svima ostalima- kaže, pa čak i Lackovićevima – hoće.

Izvor: kckzz.hr

– Što se tiče sastavljanja većine u Županijskoj skupštini, mi u taj proces krećemo danas. Nemam namjeru po tom pitanju razgovarati s gospodinom Lackovićem niti imam bilo kakvu potrebu s njime polemizirati o bilo kakvim političkim pitanjima. Mi ćemo pokušati osigurati većinu u Županijskoj skupštini na način da ćemo razgovarati sa svima onima koji iskažu spremnost za to.

Korenov zamjenik Sobota, prvenstveno u ulozi predsjednika županijskog HDZ-a, uvjeren je da će Županijska skupština biti formirana za maksimalno dvadesetak dana, što je prije zakonskonom određenog roka od 30 dana.

Novi odnosi Nemčićeve i Zrinskog trga

Na novinarski upit kakve odnose možemo očekivati između Županije i Grada Koprivnice, župan Darko Koren je odgovorio da su građani na biralištima rekli svoje te da mogu očekivati dobre odnose:

– Prihavatit ću svaku pozitivnu inicijativu koja bude prihvaćena od strane gradske vlasti, a za dobrobit građana Koprivnice. Mislim da trebamo ipak u životu razlučiti zbog čega smo izabrani na te funkcije. To svakako nije da se međusobno svađamo.

Izvor: kckzz.hr

No to ne znači da će dati podcjenjivati ili omalovažavati sebe ili svoje suradnike, istakao je Koren:

– Ja mislim da sam dokazao svojim minulim radom u politici i na kraju krajeva, ovim izbornim rezultatom koji je za mene osobno najveća pobjeda u životu jer je izvojevana u takvim okolnostima koje bi malo tko politički preživio. Meni je to dovoljan znak da mogu tako razmišljati i uz dužno poštovanje svih, sa svima ćemo razgovarati, ali podcjenjivati i vrijeđati, omalovažavati sve ovo što radimo, neću dati nikome.

Jutros smo također doznali i da su Korenu na ponovnom izboru čestitale zamjenica koprivnčkog gradonačelnika Melita Samoborec i bivša gradonačelnica Vesna Želježnjak, dok s gradonačenikom Koprivnice Mišelom Jakšićem čestitke nije razmijenio. Red se zna, kaže Koren, mlađi mora prvo nazvati starijega.

zatvori