Petak, 29. ožujka 2024.

Židovsko groblje postat će muzej na otvorenom, a obnova pravoslavne crkve pri samom je kraju

Ministarstvo kulture financijski će pomoći Gradu Koprivnici u izradi projektne dokumentacije za sanaciju Židovskog groblja i ograde crkve Sv. Trojice na Trgu mladosti.

U gradsku blagajnu sjest će ukupno 135 tisuća kuna koje je Grad dobio u sklopu Programa zaštite spomenika kulture za 2017. godinu, a od toga je 55 tisuća namijenjeno za Židovsko groblje i 80 tisuća za pravoslavnu crkvu.

Gradski pročelnik za društvene djelatnosti i europske poslove Darko Ledinski podsjetio je da su za Židovsko groblje u prošloj godini izrađeni konzervatorski elaborat i idejno rješenje, kao i katalog u kojem se nalazi svako grobno mjesto s prijedlogom sanacije. Cilj gradske vlasti je da ono postane memorijalno, pojasnio je Ledinski: — Projekt uključuje uređivanje novih staza, sanaciju grobnica, rekonstrukciju ograde i uređenje platoa s klupama koji bi bio početno mjesto obilaska groblja kao svojevrsnog muzeja na otvorenom. To bi bio jedan od značajnih koraka prema ovom cilju.

Snimio Marko Posavec.

Što se pak tiče koprivničke pravoslavne crkve, njezina rekonstrukcija će s radovima na ogradi u potpunosti završiti. — Od 2002. godine pratimo obnovu crkve Sv. Trojice i do danas je u nju utrošeno više od dva milijuna kuna. Mnogi Koprivničanci se sjećaju kakva je ruina ta crkva bila, a kako danas izgleda. Sad se još planira obnova vanjske ograde i to ulični dio sa stupovima, željeznom ogradom i vratima te ogradni zid prema gradskom parku.

Na pitanje jesu li u Gradu zadovoljni količinom novca koje im Ministarstvo kulture daje za provedbu projekata, pročelnik Ledinski odgovorio je da to nije dovoljno, no da će im svaka kuna dobro doći u njihovoj realizaciji.

zatvori