Izvor: kckzz.hr
Večer zlatnih vina 15. Županijske izložbe vina Koprivničko-križevačke županije održana je u srijedu u restoranu Štagelj u Podravkinom rekreacijskom centru. Večer su organizirale Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Udruga vinogradara i voćara koprivničkog kraja ‘Fran Galović’.

Direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc, na čiju se inicijativu i započelo s izložbom županijskih vina prije 15 godina, podsjetio je na najvažnije događaje tijekom tog razdoblja: primjere, uvođenje prestižne nagrade Županovo vino, osnivanje Zajednice udruga vinogradara, županijske markice kvalitete vina, uspostavu vinskih cesta, projekt Zlatna vina Alpe-Adria i uključivanje enološke ponude u turističku priču. Od planova za budućnost istaknuo je projekt “Okusi Podravine” i “Okusi Prigorja”.

Zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora Izložbe Darko Sobota, ujedno i predsjednik Zajednice udruga, zahvalio je svima koji su doprinijeli da ova izložba iz godine u godinu bude sve uspješnija, a posebno vinarima i njihovim vrhunskim vinima. — Zajednica broji 15 udruga i 1.500 članova, a izložba je zamišljena kao predstavljanje najboljeg što nude podrumi našeg kraja. Od 170 uzoraka koliko smo ih primili, zlatne diplome dobilo je 46 vina, u bodovnom rangu od 83 do 90, a napredak u ovoj poljoprivrednoj grani posebno je vidljiv u broju registriranih proizvođača kojih je trenutno 29, a krenuli smo s četiri — kazao je zamjenik Sobota.

Zahvalama se pridružio i župan Darko Koren naglasivši važnost Zajednice udruga i njezinih čelnih ljudi te dodao: — Županijsko vinogradarstvo i vinarstvo, uz trud i predanost proizvođača, na najboljem je putu da postane respektabilan sektor koji može konkurirati ne samo drugim krajevima u Republici Hrvatskoj, nego i na europskoj razini. Naša su vina sjajno prihvaćena na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama i time se ponosimo, jer je to dio zajedničkog uspjeha. Nadam se kako ćemo tim putem nastaviti i dalje te postići još bolje rezultate.

Čast da nosi titulu Županovog vina za 2017. godinu pripala je graševini berbe 2016. vinarije Kostanjevec, a nagradu je vlasniku Goranu Kostanjevcu uručio župan.

S obzirom na to da se uz vina veže i gastronomija, posebo u segmentu turističke ponude, partner i pokrovitelj Izložbe bila je Podravka, a njezini su kulinarski promotori, predvođeni kuharom Zlatkom Sedlanićem, priredili prigodnu gozbu za uzvanike.

Manifestaciji su prisustvovali i saborski zastupnik Damir Felak, saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg sa suradnicima, zamjenik koji obnaša dužnost koprivničkog gradonačelnika Mišel Jakšić, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, načelnici općina, predstavnici udruga vinogradara i vinara te brojni drugi uvaženi gosti.