Četvrtak, 18. travnja 2024.

UOČI SUTRAŠNJEG DOLASKA Jakšić i Pal očekuju od premijera da odgovori na pitanje podupire li Vlada lokalne projekte

Premijer Andrej Plenković sutra će u Koprivnici otvoriti nove tvornice Belupa. Svojevrsnu dobrodošlicu već su mu izrazili zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal.

Izrazivši zahvalu i čestitajući zaposlenicima Belupa i Podravke na velikom uspjehu, Jakšić je rekao da svaki dolazak predstavnika državnih institucija,osobito premijera ili predsjednice u Koprivnicu, izaziva osjećaj ponosa i zadovoljstva. No ipak postoji jedan ‘ali’:

– Moram skrenuti pažnju na to da me žalosti da premijer Plenković dolazi samo na otvaranje tvornica do kojih je došlo radom i odricanjem radnika Belupa i Podravke, dakle primarno ovih krajeva, a do današnjeg dana nismo dobili niti jedan odgovor ni na jedno pitanje koje smo uputili prema ministrima ili prema premijeru.

Zbog aktualnog stanja u saboru Jakšić je primijetio da je premijer Plenković izgubio na svojoj vjerodostojnosti. I dok se nekima potpisuju dokumenti s obećanjima vrijednim milijardu i pol kuna, projekti važni za naš kraj i dalje stoje:

– Kao da nije važno i kao da ljudi u Koprivnici i Podravini ne plaćaju poreze toj istoj centralnoj vlasti.

Jakšića zanima što je s brzom cestom do Koprivnice, što je s Podravkom – za koju nam ne bi trebao biti cilj da ponovo spašava pola Hrvatske po čudnom političkom ključu, te što je s Piškornicom.

– Mislim da bi premijer Plenković sutra mogao odgovoriti na ta pitanja, da bi mogao reći gdje je u programima vlade koju vodi Koprivnica i Podravina. Ali isto tako bi se moglo postaviti pitanje i gdje su naši saborski zastupnici. Samo da skrenem pažnju da u saboru sjede i Branko Hrg, i Damir Felak i Željko Lacković. Svi su oni dio vladajuće većine, ali nisam vidio da je itko od njih izašao pred vladu i rekao ‘Ako ne ostvarite ovo u Koprivnici, Podravini ili Prigorju, ja vam neću dati podršku za kropanje te neke nove većine’. Očito da je gospodin Glasnović bio snalažljiviji ili glasniji, ali ruke gospode Hrga, Felaka i Lackovića su opet ostale duboko, duboko ispod klupe kad se raspravljalo o Koprivnici i o Podravini – bio je oštar Jakšić.

Događaj poput sutrašnjeg po svom značaju nadilazi granice Koprivnice i županije i mislim da je red da se sutra svi sjate u Koprivnicu. Rekao je do dožupan Ivan Pal i izrazio žaljenje što osim ministra Gorana Marića tijekom posljednjih osam mjeseci nitko drugih iz vlade nije došao u Koprivnicu kao županijsko sjedište.

– Niti jedan ministar nije bio u sjedištu naše županije. Nismo imali prilike razgovarati o ovim temama koje je gospodin Jakšić spomenuo. Ja ću reći jednu situaciju prije izbora, mislim da za nju zna mali broj ljudi, ali bio je tu najuži krug iz naše županije i iz gradskog i županijskog HDZ-a, kad je gospodin Plenković kao predsjednik stranke došao u Koprivnicu. Vrlo smo jasno spomenuli i naše probleme i očekivanja od ove vlade. Ja ću spomenuti samo dvije meni najbliže stvari – radi se o školama i radi se o bolnici – poručio je.

Pal je podsjetio da, usprkos tome što je postignut konsenzus i projekt je bio izrađen, pedijatrije koprivničke bolnice nema u vladinim programima, baš kao ni izgradnje ovdašnjih škola, jer je vlada odustala od programa javno privatnog partnerstva. A potpisanom ugovoru usprkos, resorno ministarstvo odustalo od financiranja troškova izgradnje koprivničke gimnazije, što županiju i grad godišnje košta više od 5 milijuna kuna:

– Tu nam se ne želi pomoći, doslovce se ne želi pomoći i smatram da je to samo zato što takav model postoji samo u Koprivničko-križevačkoj i susjednoj Varaždinskoj županiji. O tome da gradimo škole tako očito nema govora dok nam se ne ponudi alternativa. Istovremeno, plaćat ćemo mirovine braniteljima iz HVO-a. Oni su to zaradili no zar ćemo za naše škole trebati čekati još 10 godina – pita se Pal.

Hoće li Pal i Jakšić sutra o ovim temama razgovarati s premijerom Plenkovićem teško je predvidjeti. Naime, dožupan Pal će sutra na obljetnicu Podravskog sunca, a zamjenik Jakšić će otići na otvorenje tvornica u Belupo no od mogućeg razgovora s premijerom ne očekuje, kako kaže, apsolutno ništa jer koprivnička gradska uprava do sad nije dobila ni jedan odgovor na upite koje je proslijedila vladi i ministarstvima.

zatvori