Četvrtak, 18. travnja 2024.

‘Muke po grijanju’ stanara Trga kralja Tomislava uskoro će postati stvar prošlosti

Dugogodišnji problemi s grijanjem stanara koprivničkog Trga kralja Tomislava uskoro bi trebali biti riješeni. Najavili su to jutros na konferenciji za medije predstavnici Gradske uprave, Komunalca i RWE-a.

Stanari 230 tamošnjih stanova tako će napokon moći zaboraviti “muke po grijanju” koje su ih pratile svake zime, istaknuo je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić:

Snimio Marko Posavec.

— Puno je tema napisano upravo o tom grijanju, o kotlovnicama i toplovodu… Svake zime su stanari morali razmišljati o tome hoće li toplovod izdržati, hoće li imati grijanje, po kojim troškovima, kako će se to reflektirati na njihov društveni standard i troškove života… Moram reći da me izuzetno veseli da ono što smo počeli prije nekih godinu i pol dana dogovarati i rješavati s Podravkom sada u partnerstvu s RWE-om privodimo kraju i počinjemo rješavanje.

Svaka zgrada dobit će zasebnu kotlovnicu bez dodatnih troškova za stanare. Unutarnje instalacije ostat će iste, a okoliš zgrada neće se pretvoriti u nikakvo veliko gradilište, pojasnio je projekt menadžer korporativnog razvoja RWE-a Dean Gnjidić:

— Ideja je da svaka zgrada ima zaseban toplinski sustav koji se može kontrolirati. Prema nekim našim kalkulacijama, cijena po kvadratnom metru trebala bi ostati ista, ako ne i niža, za sve građane. U projekt bismo krenuli relativno brzo, cilj je da građane spojimo na novi sustav grijanja do početka predstojeće sezone grijanja.

Snimio Marko Posavec.

Premda će cijena po kvadratu ostati ista, stanari će moći birati kada i koliko se griju pa će ukupna cijena ipak biti niža, dodao je Mišel Jakšić.

Milan Vondraček. Snimio Marko Posavec.

Ovo je novi korak i za RWE koji će ući u jedan novi sektor, ali i ispuniti svoje obaveze prema Koprivnici, naglasio je direktor korporativnog razvoja RWE-a Hrvatska Milan Vondraček:

— Mi u RWE-u smatramo ovaj projekt u Koprivnici kao nešto novo za nas u cijeloj regiji jer nismo se bavili toplinarstvom i to je za nas nova aktivnost. KC plin ima iskustva, ima know-how za ovaj biznis, a za nas je to jako zanimljivo. Druga stvar, kad smo ulazili u KC plin i KC opskrbu, jedan od uvjeta bio je da ćemo ulagati sredstva u infrastrukturu u Koprivnici i to je prvi konkretan projekt koji ćemo razvijati tu u regiji.

Recimo za kraj da je cijela investicija vrijedna 1,36 milijuna kuna.

Snimio Marko Posavec.
zatvori