Petak, 19. travnja 2024.

‘Za dvije godine Podravka će za svoje proizvode na bazi voća i povrća koristiti samo domaće sirovine’

Prije više od 20 godina Podravka se odrekla svoje poljoprivredne kooperative koja je bila uzor mnogima, ne samo u Hrvatskoj. Tada je procijenjeno da je potrebnu sirovinu jeftinije kupiti na tržištu nego se angažirati oko organiziranja proizvodnje što je uključivalo i edukaciju poljoprivrednika.

I tako su svinje, bikovi, junice, kukuruz, grah, grašak umjesto s podravskih i hrvatskih polja i staja stizali u Podravku iz drugih krajeva. Za Podravku je to bila gospodarski opravdana odluka koja je prisilila poljoprivrednike na prilagodbe. Neki su klekli, neki su se prilagodili. Danas ponovno nova priča.

U posljednjih oko godinu dana svjedočimo izjavama bivšeg premijera Karamarka i aktualnog Plenkovića te njihovih stranačkih kolega i partnera da država računa na Podravku. Dodijelili su joj ulogu generatora hrvatske poljoprivrede što je danas jasno i glasno potvrdio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić:

— Podravka je generator razvoja poljoprivrede u Koprivničko-križevačkoj županiji, no može biti generator razvoja i u ostalim županijama kontinentalne, ali i jadranske Hrvatske. Vjerujem da će to uistinu u budućnosti i biti. Ministarstvo poljoprivrede je tu da pomogne, i kroz Program ruralnog razvoja i kroz financiranje projekata koje Podravka predloži, naravno kad prođe na natječaju. Smatram da nam je budućnost apsolutno zajednička i da svi projekti koje Podravka izprezentira, pogotovo onih koji jačaju hrvatsku poljoprivredu, imaju smisla i moju punu potporu — kazao je Tolušić.

Snimio Marko Posavec.

Da je Podravka ozbiljno shvatila dodijeljenu joj ulogu, koja osim poslovnog rezultata uključuje i iskazivanje društvene odgovornosti, najavio je predsjednik Uprave Marin Pucar:

— Već smo definirali i projekte kojima se Podravka javlja na natječaje koje je Ministarstvo upravo raspisalo. Zahvaljujem ministru na podršci. I ono što je neka naša ambicija, da Podravka bude generator razvoja poljoprivredne proizvodnje ne samo u Koprivničko-križevačkoj županiji već i u cijeloj Podravini i Slavoniji. Namjera nam je da u narednih godinu do dvije dana kompletna proizvodnja Podravkinih proizvoda na bazi povrća i voća dolazi s hrvatskih polja i s hrvatskih njiva.

U ovom trenutku s hrvatskih polja u Podravku dolazi 4.000 tona paprike te još dvije tisuće tona iz uvoza. U Starčevićevoj imaju vrlo konkretne planove kako da s hrvatskih polja dođe svih 6.000 tona ove sirovine samo za jedan Podravkin proizvod, rekao je Pucar:

— Prijavili smo se na natječaj za investiciju proširenja kapaciteta tvornice Kalnik. Upravo je danas taj natječaj otvoren i nadamo se da će naš projekt proći i da će investiciju u tvornicu Kalnik sufinancirati i Ministarstvo poljoprivrede. To nam je preduvjet da povećamo kapacitete, a time i osiguramo samodostatnost paprike s hrvatskih polja koja će biti iskorištena za naš ajvar.

Snimio Marko Posavec.

Slično je i s drugim kulturama potrebnima Podravki za preradu. U planu je primjerice proširenje proizvodnje rajčice u Istri, ali i organiziranje proizvodnje drugih kultura, najavio je Pucar:

— Naša ambicija je da u narednih godinu do dvije dana dominantno u segmentu voća i povrća kompletno sirovinsko podrijetlo bude s hrvatskih polja i njiva. U narednom srednjeročnom razdoblju slijedi pak otvaranje poglavlja sušenog povrća za Vegetu i juhe. To nije tako brzo rješiv problem i ambicija je da se u narednim godinama pokrene projekt te da prva kultura sušenog povrća bude ugrađena i u Podravkinu juhu i u Vegetu.

Ovi Podravkini planovi, pojasnio je Pucar, uključuju kooperativne odnose s poljoprivrednim proizvođačima. Kako bi im pomogli u transformaciji s tradicionalnog ratarstva na povrtlarske radno intenzivne, visokoproduktivne i dohodovne kulture, dr. Zdravko Matotan već je osmislio model pokaznog edukacijskog polja. Na njemu bi poljoprivrednici učili kako se transformirati s kultura niže na kulture više dohodovne vrijednosti i postati dugoročni kooperanti Podravke.

Hoće li to biti dovoljno za otklanjanje kroničnog problema hrvatske zbilje, a to je visoka proizvođačka cijena poljoprivrednih proizvoda s jedne i ekonomska računica Podravke s druge strane? Naime, već godinama znamo da je Podravki bilo isplativije sirovinu kupovati u inozemstvu nego je otkupljivati od hrvatskih proizvođača. Evo što o tome kaže Pucar:

— U ovom trenu, ono što je naša ambicija i želja između Ministarstva poljoprivrede i znanja koje Podravka ima, to je da postignemo produktivnost po polju koji je dostatan da budemo konkurentni. Danas je poljoprivreda visokoznanstvena djelatnost i tako joj moramo pristupati. Tradicionalni pristup poljoprivredi se treba mijenjati i tu vidim prostor za pomake domaćih proizvođača i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Snimio Marko Posavec.

Barem 70% današnje prezentacije razvoja pojoprivredne proizvodnje u Podravki poklapa se s planovima i namjerama Županije i resornog Minstarstva. Zadovoljno je to ocijenio župan Darko Koren pojasnivši:

— Uloga Županije je da bude koordinator i support našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. No, najvažniji su Podravka kao svojevrsna kičma agrarnih politika i Ministarstvo koje svojim mjerama i politikama sve to može izbalansirati.

Recimo da je župan Koren jutros s ministrom Tolušićem osim o razvoju poljoprivrede razgovarao i o projektima navodnjavanja i o mogućem rješenju problema šteta koje poljoprivrednicima uzrokuje divljač, poglavito divlje svinje.

 

zatvori