Srijeda, 27. ožujka 2024.

NOVA TVORNICA ‘Podravka i Belupo su danas predvodnici gospodarskog razvoja naše zemlje i tvrtke koje otvaraju nova radna mjesta’

Na Danici je održana svečanost otvaranja nove Belupove tvornice. Riječ je o najvećoj greenfield investiciji u Hrvatskoj, vrijednoj 530 milijuna kuna. Omogućit će 150-postotno povećanje proizvodnje i postupno otvaranje novih 200-tinjak radnih mjesta.

>> FOTO/VIDEO Predsjednik Vlade otvorio novu tvornicu Belupa, jedno od najmodernijih farmaceutskih postrojenja u regiji

Među uzvanicima su bili i premijer Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je posebno naglasio značaj današnjeg događaja:

Milan Kujundžić. Snimio Marko Posavec.

— Ovo što je napravljeno u Koprivnici potvrda je tradicije i znanja i potvrda da ono što Hrvati rade kupuju svi: od Njemačke, Engleske, Rusije… sve velike zemlje. To je zapravo veliki doseg i potvrda. Nije to samo sigurnost za hrvatske pacijente već i potvrda znanja hrvatskih znanstvenika, kemičara biomedicine. Ja sam uistinu ponosan na ovo što se danas u Koprivnici događa — rekao je Kujundžić.

Andrej Plenković. Snimio Marko Posavec.

— Drago mi je što mogu podržati ovu lijepu viziju razvoja Belupa dugu 47 godina — istaknuo je premijer Andrej Plenković. — Ohrabrujuće je da ste kvalitetan partner hrvatskom zdravstvu i da ste važan čimbenik hrvatskog gospodarstva. Podravka i Belupo su danas predvodnici gospodarskog razvoja naše zemlje i tvrtke koje otvaraju nova radna mjesta.

U novim Belupovim tvornicama već rade neki novi ljudi, pojasnio je predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić:

Hrvoje Kolarić. Snimio Marko Posavec.

— Uz ovu tvornicu već danas imamo 87 novozaposlenih. Mi smo u posljednjih godinu i pol zapošljavali i osposobljavali radnike koji će raditi u novoj tvornici. Naravno, neće svi biti u proizvodnji. S novim proizvodima, većim količinama, morali ste osigurati i mogućnost veće logistike, skladišta, kontrolu kvalitete. Treba gledati šire. Sama investicija otvara nova radna mjesta i u drugim sektorima, ne samo u proizvodnji. Kako će rasti potreba za našim lijekovima, tako ćemo i mi zapošljavati.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar izrazio je ponos, ali i uvjerenje da će se investiranje u nove tvornice itekako isplatiti:

Marin Pucar. Snimio Marko Posavec.

— Danas smo svi zajedno ponosni u Podravki. 6.500 zaposlenika doista danas može biti na diku i ponos ovoj tvornici, tvornici koja otvara nove vizije i perspektive. Investicija veća od 500 milijuna kuna garantira opstojnost Belupa i Podravka grupe, osvajanje novih tržišta i osvajanje i globalizaciju procesa i poslovanja kako Belupa, tako i Podravke.

Pucar nam je pojasnio i što situacija oko Agrokora znači za Podravku: — U svakom slučaju, Podravka u Agrokoru ima minimalnu izloženost. Nije nam drago da se procesi odvijaju usporeno, ali vidimo mogućnost da Agrokor u narednom periodu stabilizira svoje poslovanje, da Konzum ne samo u Hrvatskoj već i u regiji zauzme svoje tržišne pozicije i po tim osnovama bit će nam olakšan plasman naših brendova i proizvoda, kako u Hrvatskoj tako i u zemljama regije.

Nova tvornica izgrađena je 47 godina nakon što je Podravka u Ludbregu izgradila prvu tvornicu lijekova. Danas je to druga farmaceutska kompanija u Hrvatskoj, snažno izvozno orijentirana, s izvozom proizvoda na 16 tržišta.

zatvori