Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Lijeva koalicija predala kandidacijske liste, Jakšić: Očekujemo pobjedu u prvom krugu

Koalicija SDP-a, HSS-a, HNS-a, HSU-a i Hrvatskih laburista – stranke rada predala je Gradskom izbornom povjerenstvu kandidacijske liste za skorašnje lokalne izbore u Koprivnici.

Kandidat za gradonačelnika Mišel Jakšić iskoristio je priliku te zahvalio građanima Koprivnice koji su davali potporu koaliciji u protekle četiri godine, ali i tijekom ove predkampanje. Ta se potpora očitovala i u dobivanju potrebnih potpisa – prikupili su ih oko 1.500 što je, kako je rekao, višestruko više nego što je bilo potrebno za kandidature.

Kad je pak riječ o izbornim očekivanjima, u lijevoj koaliciji optimizma ne nedostaje. Jakšić očekuje pobjedu u prvom krugu: — Na sam dan izbora očekujemo pobjedu u prvom krugu i većinu u Gradskom vijeću. Potom očekujemo da zajedno s partnerima i građanima kao i do sada nastavimo dizati standard koji je već sada jako, jako visok. No, krajnji nam je cilj jedan od najljepših i najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj učiniti najljepšim i najrazvijenijim.

Snimio Marko Posavec.

Program za novi četverogodišnji mandat izradio je tim sastavljen od predstavnika članica koalicije. Uz kandidatkinje za zamjenice gradonačelnika Kseniju Ostriž i Melitu Samoborec u tom timu su bili i Tomislav Golubić, Nataša Tetec, Hrvoje Petrić… Iako će biti predstavljen sredinom idućeg tjedna, Jakšić je ipak iznio njegove osnove:

— Cilj nam je držati visoke trendove gospodarskog rasta koje već sada imamo u gradu. Cilj nam je i dalje raditi na tome da postanemo centar za razvoj startupova te malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da u partnerstvu s RWE-om i financijskom stabilnošću koju sada imamo, to i možemo. Naravno da će tome doprinijeti i činjenica da smo grad bez prireza, to ćemo i ostati. Zahvaljujući partnerstvu s RWE-om imamo najniže cijene energenata u Hrvatskoj. Samo da podsjetim da je od prošlog tjedna cijena struje u Koprivnici 12 posto jeftinija nego u ostatku Hrvatske. Plin čeka zadnje odluke HERA-e pa ćemo imati i najjeftiniji plin iako je već sada među najjeftinijima. Cijena vode za kućanstva je najniža upravo u Koprivnici. Sve nam to omogućava gospodarski rast. Kad pričamo o društveno-obrazovnom standardu, puno smo postigli, to ćemo sačuvati, ali tu nećemo stati. Čeka nas snažnije okretanje poticanju strukovnog obrazovanja i deficitarnih zanimanja, a zacrtali smo si i da konačno postanemo grad s jednosmjenskom nastavom. Naš plan je bio to odraditi u ovom mandatu, no na žalost iracionalnim odlukama vlade HDZ-a i MOST-a to je palo u drugi plan. No, uvjeren sam da u ovim ljudima i podršci koju ćemo dobiti ima dovoljno snage i potencijala da sagradimo naše osnovne škole, ali i da sagradimo obrtničku školu.

Snimio Marko Posavec.

Na upit kakav odaziv građana očekuju, Jakšić je rekao da su političari znatno doprinijeli smanjenju rejtinga politike kod građana: — Teško mi je reći jer u ovom trenutku ovo što se događa s vladom HDZ-a i MOST-a i neodgovornom nacionalnom politikom zasigurno ne motivira građane i ne diže pozitivnu sliku politike. No, kako je Koprivnica uvijek išla hrabro naprijed, uvijek smo imali trendove koji su bili brži od nacionalnih. Uvjeren sam da će u Koprivnici više nego dovoljno građana izaći na izbore.

Listu lijeve koalicije u Koprivnici čini 14 SDP-ovih kandidata, četiri iz HSS-a te po jedan iz HNS-a, HSU-a i Hrvatskih laburista – stranke rada. Među njima je i dvoje nezavisnih: Dario Jembrek, profesor iz Obrtničke škole i Ivan Golubić, predsjednik gradske Vatrogasne zajednice. Žena je više od muškaraca, a iako na listi ima i mlađih te ljudi koje građani ne povezuju s politikom, Jakšić ne dvoji u njihov uspjeh: — Imamo dovoljno iskustva i znanja da sve što smo si zacrtali u programu i ostvarimo.

Podsjetimo još da su kandidatkinje za zamjenice gradonačenika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec te za predsjednika Gradskog vijeća Ivan Pal.

zatvori