Četvrtak, 25. travnja 2024.

Lacković: Na izborima očekujem prolaz u drugi krug, a glasanje protiv Marićeve smjene nije bila politička trgovina

Posljednjeg dana prije isteka roka, nezavisna lista koju na lokalnim izborima u Koprivničko-križevačkoj županiji predvodi kandidat za župana Željko Lacković jučer je službeno predala potrebnu dokumentaciju Županijskom izbornom povjerenstvu.

Na listi je, kaže Lacković, 41 ime iz kojih se vidi da su težili stručnosti: — Da sva područja iz djelokruga Županije budu pokrivena već sada kroz ovaj izborni ciklus da se vidi da mislimo ozbiljno i da ćemo pokriti točno određene sektore točno određenim ljudima.

U Državno izborno povjerenstvo, kaže, predaju 2.200 do 2.400 potpisa. Što očekuje od rezultata lokalnih izbora?

— Na meni i mojim zamjenicima i ljudima koji su sa mnom u kampanji je da puno više razgovaramo s ljudima, da vidimo komunalne i bitne probleme koje treba rješavati lokalna komunalna vlast. Mi ćemo komunicirati ove bitne teme o kojima ovisi funkcionalnost Županije i povezivanje svih jedinica lokalne samouprave. Kako će birači honorirati naš rad? Vjerujem da to ovisi o našim dosadašnjim rezultatima. Očekujem dobre rezultate.

Lacković je dodao i kako ga analize napravljene uoči kandidature svrstavaju u drugi krug izbora s podrškom od 30% birača. Podsjetimo, kandidati za zamjenike su mu Tihana Kraljić i Željko Picig.

‘Nisam glasao protiv opoziva kako bih postao ministar pravosuđa’

Velik interes javnosti izazvala je činjenica da je Lacković u Saboru glasao protiv smjene ministra Zdravka Marića, iako je ranije najavio suprotno. — Kada bih slušao Grmoju i interpretacije drugih, onda bi to ispalo otprilike tako da kada bih glasao za opoziv, valjda bih trgovao mjestom župana. Upravo je to on htio izazvati u javnosti, to nije slučajno, to je namjerna politička smicalica upućena meni. Ja sam na nju bio upozoren, ali s obzirom na zbivanja u Saboru nisam ju mogao izbjeći — objasnio je Lacković. — Kada dođete u situaciju da je vaša odluka ta o kojoj će ovisiti daljnje produbljivanje krize onda morate donijeti odluku, ne možete poput generala Glasnovića izaći van.

Snimio Marko Posavec.

Odluku je, kaže, donio samostalno nakon što je sagledao situaciju u kojoj su se našli. — Naša zemlja je u ozbiljnoj gospodarskoj i političkoj krizi, svaka druga odluka bila bi samo produbljivanje krize, daljni problemi za gospodarstvo i funkcioniranje Vlade i u jednom trenutku morate donijeti odluku iza koje morate stati, ne smijete izaći van iz Sabora i sakriti se. Uvjeren sam da je to bolja odluka, a je li najbolja, pokazat će sljedeći dani.

Očekuje li zbog takve odluke pad podrške u javnosti? — Oni koji me poznaju znaju da ovu odluku nisam istrgovao ili na neki drugi način zloupotrijebio — kaže Lacković. — Mislim da imamo sasvim dovoljno vremena da iskomuniciramo ovu odluku do kraja i da će na kraju komentari biti pozitivni. Ovim potezom, ukoliko dođe do formiranja nove većine, stvorit će se dodatne pogodnosti i prednosti ne samo za Koprivničko-križevačku županiju nego i za Koprivnicu.

— Svi koji poznaju moj rad znat će da ja nisam ovaj potez napravio da bih sutra bio imenovan ministrom pravosuđa jer ja nisam ni krenuo u utakmicu za župana Koprivničko-križevačke županije s nepovoljnije već daleko povoljnije pozicije, potpuno svjestan da idem na mjesto gdje se više i ozbiljnije radi i gdje se očekuju značajni rezultati — zaključio je.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori