Subota, 20. travnja 2024.

Jozinović: Status budućeg centra za gospodarenje otpadom neće se mijenjati

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica na jučerašnjoj je sjednici Vlade potvrđen kao projekt od strateškog interesa Republike Hrvatske, no burne reakcije u javnosti izazvala je najava kako će se u projekt uključiti još dvije županije: Virovitičko-podravska i Bjelovarsko-bilogorska.

Na to je danas odgovorio direktor Piškornice Mladen Jozinović priopćenjem na službenim internetskim stranicama RCGO-a. Istaknuo je kako je Centar, kao strateški projekt, u planu za realizaciju do 2020. godine, ali i da Piškornica d.o.o. do trenutka objave priopćenja nije dobila službenu obavijest o tome kako će nositelji projekta biti i Bjelovarsko-bilogorska i Virovitičko-podravska županija niti su u tvrtci upoznati s konkretnim detaljima, stoga čekaju očitovanje Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje će obznaniti čim bude dostupno.

U usvojenom Planu gospodarenja otpadom, ističe Jozinović, stoji kako će kapacitet Piškornice biti ne više od 140 tisuća tona miješanog komunalnog otpada godišnje te kako će postrojenje biti projektirano na način da se koriste najsuvremenije tehnologije koje će se u budućnosti prilagoditi obradi odvojeno sakupljenih frakcija otpada, uključujući i biorazgradivi otpad, kako bi se povećala stopa recikliranja i biološke obrade komunalnog otpada.

To je, kaže Jozinović, potvrda kako se definirani kapacitet budućeg RCGO-a Piškornica neće mijenjati, te podsjeća kako koncept centra za gospodarenje otpadom ne isključuje primarnu selekciju, koja mora postati i ostati temelj odgovornog gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj.

Nadalje, građani s područja županija koje su osnovale RCGO Piškornicu bit će među prvima u Hrvatskoj koji će imati cjelovito rješenje za zbrinjavanje otpada, bez da će taj isti otpad morati izvoziti i višestruko plaćati njegovo zbrinjavanje, zaključuje Jozinović.

zatvori