Srijeda, 27. ožujka 2024.

Jakšić odgovara Tolušiću: Preživjeli smo udare brojnih vlada pa ćemo ispratiti i vašu

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić uputio je otvoreno pismo ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću koji je danas posjetio Koprivničko-križevačku županiju i Koprivnicu.

Jakšić je tako prvenstveno reagirao na Tolušićeve izjave kako Grad Koprivnica nije nikada ništa tražio od države pa mu očito ne treba pomoć, ali i o potrebi povlačenja više sredstava iz EU fondova. Između ostaloga, Tolušić je u Koprivnici javno podržao HDZ-ovog Krešimira Papca kao kandidata za gradonačelnika Koprivnice.

Jakšićevo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani gospodine ministre Tolušiću,

na samom početku ovog otvorenog pisma izražavam nadu da Vam je danas bilo lijepo u našoj Koprivnici, sjedištu Koprivničko-križevačke županije i srcu naše Podravine. Žao mi je što se nismo danas susreli – vjerujem iz prozaičnog razloga – Vaš protokol nije htio remetiti Vaše predizborne aktivnosti. A da je tome tako govori jednostavna spoznaja: izbjegli ste se susresti sa službenim predstavnicima grada u koji ste došli kao ministar Vlade Republike Hrvatske, a po svemu sudeći Vaš je protokol “zaboravio” pozvati i aktualnog zamjenika župana Ivana Pala koji je također iz naše Koprivnice. Nadam se da to nije zato jer dolazi iz HSS-a. Pretpostavljam da ste se s pravom plašili kako bismo Vas pitali zašto će voljom Vaše Vlade Piškornica i Podravina postati najveće odlagalište otpada zahvaljujući i Vama.

Shvaćam da ste pod velikim pritiskom negativnih trendova u poljoprivredi koju Vi vodite, da bijete tešku bitku s nezapamćenom epidemijom salmonele u ovoj zemlji, ali isto tako da morate dati sve od sebe u pokušaju skupljanja saborskih ruku po ovoj zemlji. Već po drugi put u nepunih godinu dana ste cijelu zemlju doveli u novi ciklus političke trgovine koja će i ovaj put završiti u novim izborima. Čini se da Vam osobno vrlo teško pada ovaj pritisak jer ste pod njime zaboravili na neke prethodne Vaše izjave izrečene o našoj Koprivnici. Kad ste prošli put, ne tako davno, kao ministar bili u ovim krajevima upravo ste Vi spomenuli Koprivnicu kao pozitivan primjer u korištenju EU sredstava. Da Vas podsjetim da ste na naše traženje prilikom tog susreta zajamčili da ćete Vi osobno dogovoriti novi pregovarački okvir s EU Komisijom koji će Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji nakon godina ulaganja omogućiti da sagrade školu na Podolicama i obrtničku školu. Nažalost Vlada koje ste dio i Vi ne želi graditi škole u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji, kao ni pedijatriju, a Vi ste očito svoja obećanja zaboravili. Mogao bih Vas podsjetiti na još brojne druge projekte iz Vaših resora koji u ove dvije godine stoje jer ste paralizirali sustav. A jedino čime ste okupirani jest grčevita borba za neku novu većinu u Saboru. Ali, o ovoj temi nekom drugom prilikom.

Kako Vas danas Vaši domaćini i stranačke kolege u ovom gradu i županiji, gospoda Koren i Felak, nisu smjeli niti priupitati o Vašim obećanjima, očito su povjerovali Vašim uvjeravanjima kako virovitičko smeće ne smrdi. To je tema koja ne žulja Vas niti Vaše stranačke kolege i domaćine, jer njima nije tema to što će uz Jakuševac najveće odlagalište otpada biti u Podravini.

Poštovani Ministre, znate, virovitičko smeće smrdi kao i svako drugo i sigurno neće pospješiti razvoj poljoprivrede u našoj Podravini. No, Koprivnica i Podravina uvijek su se najbolje razvijali sami, svojim trudom, svojim znanjem i radinošću, svojim srcem. Preživjeli smo udare brojnih vlada pa ćemo ispratiti i Vas i Vašu Vladu kojima naša Podravina i naša Koprivnica ne znači puno. Ali nama, koji ovdje živimo i radimo, koji ovdje stvaramo dobre prilike i bez pomoći države, Podravina je dragi zavičaj za koji živimo punim srcem.
Do nadam se nekog susreta, srdačno Vas pozdravljam.

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Koprivnice:
Mišel Jakšić.”

zatvori