Srijeda, 27. ožujka 2024.

VELIKI INTERVJU Želimir Mešnjak: Koprivnici je ponestalo žara i previše luta, mora vratiti svoj identitet

Želimir Mešnjak, sada već bivši trener Nogometnog kluba Koprivnica, nakon subotnjeg poraza od Marsonije dao je neopozivu ostavku i tako nakon nešto više od godinu dana napustio kormilo Zelenih.

— Kada sam dolazio u klub jasno su bili postavljeni ciljevi: plasirati se u Hrvatski kup te osigurati opstanak u Trećoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Oba cilja smo ispunili, iako smo u finalu Kupa poraženi od Podravca iz Virja zbog niza objektivnih okolnosti. Bio sam jako zadovoljan tadašnjim kadrom i čak smo na prijelazni rok gledali s velikim optimizmom i razmišljali da se, ako zadržimo one igrače koje imamo i ako dovedemo još dva pojačanja, možemo uključiti u borbu za vrh tablice. Nažalost, dogodilo se upravo suprotno i osula se gotovo cijela jedna postava — rekao nam je Mešnjak.

Ljetni prijelazni rok bio je buran, ali, istaknuo je popularni Meho, 90% zadanog ipak se stiglo napraviti prije početka sezone. Dovedeni su iskusni Gal, Vučinić i Kolar te su u klubu ostali Tucaković, Tihelka, Srbljinović i Tkalčić. — Imali smo jednu dobru podlogu da imamo solidnu ekipu, ali do kraja prijelaznog roka nismo uspjeli dovesti napadača i stopera. Unatoč tome, smatram da smo jesenski dio odigrali i iznad očekivanja. Imali smo 16 bodova u 13 kola i da smo imali malo sportske sreće i malo “vjetra u leđa” koji su imale ostale ekipe mi bismo sigurno bili u sredini ljestvice — nastavio je Meho.

Snimio Marko Posavec.

Kao i ljetni, i zimski prijelazni rok bio je buran. Trojica igrača koja su došla na ljeto napustili su klub te se još jednom morala formirati nova ekipa. Igrački kadar pojačali su Zirdum, Ivanović, Brcković, Srpak i Bukovac. — S tim dijelom ja sam bio zadovoljan i bio sam siguran da ćemo, uz adekvatan rad, ići na ljestvici prema gore. Ipak, kako je proljetni dio sezone krenuo, nakon prvog kola izgubili smo Brckovića, nakon trećeg kola Bukovca, a nakon sedmog Srpaka i to sve do kraja sezone. S obzirom na (ne)širinu kadra, kada su došli kartoni, bilo nam je sve teže i s ovim kadrom smatram da se više od ovoga nije moglo. Odradili smo cilj koji je uprava stavila pred nas jer sam uvjeren da Višnjevac do kraja sezone ne može dostići deset bodova razlike, međutim, mene to kao trenera nimalo ne zadovoljava, niti su moje ambicije bile da Koprivnica samo ostane u ligi.

Igrački kadar ima dva problema: jedan je nedostatak kvalitetnih igrača, a drugi je nedostatak igrača općenito. Ipak, to nije bio glavni razlog odlaska Mešnjaka s klupe Zelenih. — Ono što me ponukalo na definitivni odlazak je situacija da nisam više kod igrača mogao izazvati reakciju da se bore za sebe, da se bore za dres Koprivnice i da teže napretku. Posljednjih dva-tri tjedna bilo je to puko odrađivanje posla. Ne zamjeram ja tu igračima. Oni su komotni, sigurni su da igraju jer nemaju konkurenciju, ne možeš ih financijski kazniti, a situacija u ligi nije bila dovoljno definirana da krenemo igrati s juniorima. Kada smo nanizali pet negativnih rezultata nisam više mogao rušiti dignitet klubu ni sebi kao treneru i mislim da je sada pravo vrijeme da netko drugi pokuša izazvati reakciju kod igrača i da pokuša osvojiti najviše bodova što se može — rekao je bivši trener Koprivnice.

S obzirom na težinu situacije u kojoj je pronašao klub, s obzirom na međuljudske odnose koji su vladali u klubu, s obzirom na prijelazne rokove i pehove koji su pratili njega i njegovu momčad, Mešnjak je zadovoljan onime što je učinio u proteklih 13 mjeseci. — Ja sam svoje sportske i, ajmo reći, moralne ciljeve ispunio. Jedna od stavki koju mi je klub nametnuo je da moram biti discipliniran, s obzirom na to da me prati glas impulzivnog. U više od godinu i pol sam bio isključen samo jednom i to nakon utakmice, a kasnije se pokazalo da sam s pravom reagirao. Odlazim visoko uzdignutog čela i naravno s otvorenim vratima za suradnju nakon određenog protoka vremena. Kada pogledam unatrag, sigurno je da si neke stvari sigurno ne bih dozvolio oko igračkog kadra, ne bih pristao na neke igračke kompromise, a i s nekim igračima bih drugačije komunicirao nego što sam do sada — pojasnio je Mešnjak.

Želimir Mešnjak. Snimio Luka Šarlija.

Odnos trenera i igrača i na odlasku je bio dobar u smislu da nije bilo nikakvog iščašenog ponašanja ni s jedne ni s druge strane. — Oni su bili vrlo kulturni i uljudni, ali ne može se trener zadovoljiti samo s tim da si bude dobar s igračima i da ga oni poštuju. Mene je smetalo to što je nestalo žara na treningu. Nestalo je borbe, agresije, zalaganja, izgubilo se to na proljeće i ja više tako nisam mogao nastaviti. Nije više bilo te ‘iskre’ i razlaz je bio jedino rješenje. Da smatram da su sukladno svom talentu mogli ostvarivati puno bolje rezultate, to je istina, ali to je nešto što im ja ne mogu zamjeriti. Najviše su tu zakinuli sebe, a onda posljedično i klub i mene — rekao je Meho.

S obzirom na to da je iza njega trinaest mjeseci rada Mešnjak je shvatio što Nogometnom klubu Koprivnici treba da napravi iskorak. — Koprivnica prije svega treba vratiti publiku na tribine, Koprivnica mora vratiti sebi identitet. Previše se luta u razmišljanjima jesmo li mi poligon za razvoj igrača, jesmo li mi poligon za davanje šanse igračima iz županijskih liga i igračima iz našeg podneblja ili smo klub koji će isključivo živjeti iz samofinanciranja i egzistirati u Trećoj ligi na jaslama stoljetne tradicije. Ja u trinaest mjeseci nisam uspio doći do odgovora na ta pitanja.

— Za dobrobit Koprivnice potrebno je napraviti jedan dugoročni, desetogodišnji plan te kratke polugodišnje i godišnje planove rada i ciljeva i tome se podrediti. Sigurno bi u takvoj situaciji bilo lakše i trenerima i igračima koji bi znali gdje dolaze. Biti u posljednjih deset godina sedam puta u borbi za opstanak nije sukladno talentu igrača i kvaliteti trenera ovog podneblja, ali ni trudu uprave koja ulaže velike napore da osigura plaću na vrijeme svima — kaže Mešnjak.

Mešnjak je novom treneru poručio da će ga dočekati spremna ekipa. Dokaz tome su pobjede protiv jakih Bedema i Varaždina te odlične predstave protiv BSK-a i Oriolika. — Ono što novi trener mora pokušati je to da probudi motiv kod igrača, da shvate da ne mogu odrađivati posao samo zbog plaće. Moraju igrati s guštom, a ne gledati sve minimalistički. Ako uspije ‘probuditi tu iskru’ i ako mu momčad zaobiđu ozljede, sigurno je da može osvojiti određenu količinu bodova s ovim kadrom — zaključio je Mešnjak.

Bivši trener Koprivnice već u petak putuje u Austriju gdje će obaviti neke razgovore s klubom u kojem ne bi bio ni igrač niti trener već bi do kraja sezone pomagao svojim savjetom i iskustvom. Ukoliko mu to ne uspije uzet će odmor do ljeta, a onda ponovo ‘izlazi na tržište’ jer je to, kaže, put za koji se odlučio. Mešnjak nije propustio zahvaliti svima na suradnji. I medijima s kojima je odlično surađivao, i upravi kluba koja je omogućila da svi imaju redovne plaće i svim igračima koji su bili korektni i kompaktni do pred sam kraj te im je zaželio da svi zadovolje svoje nogometne ambicije u budućnosti. Što se tiče samog kluba, zaželio je da se vrati na stare staze slave i da bude na ponos svakom građaninu Koprivnice.

zatvori