Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Gordan Jandroković u Koprivnici: ‘Došao sam dati potporu našim kandidatima u drugom izbornom krugu’

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković položio je vijenac uz spomenik hrvatskoj slobodi na koprivničkom Florijanskom trgu.

No, u Koprivnicu je došao prvenstveno kao glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice da bi, kako je sam rekao, dao potporu HDZ-ovim kandidatima u drugom krugu lokalnih izbora:

– Snažnu potporu dajem ovdje dosadašnjem i budućem županu Darko Korenu, ali isto tako i našem kandidatu za gradonačelnika Koprivnice Krešimiru Papcu. Čuo sam da su rezultati u prvom krugu izbora za HDZ bili jako dobri, da smo pojedinačno najjača stranka i u koprivničkom Gradskom vijeću, ali i u županijskoj skupštini; da smo već sada pobijedili u sedam općina, da imamo osam novih načelnika, ali i da gospodin Koren ima jednog načelnika. Stoga očekujemo nastavak tako dobrih rezultata i u drugom krugu i ponovni izbor gospodina Korena za župana. Vjerujemo i da gospodin Papac ima izvrsne izglede da pobijedi u drugom krugu u gradu Koprivnici.

Snimio Renato Kivač.

I dok je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković okružen stranačkim kolegama i koalicijskim partnerima, izricao potporu ovdašnjim kandidatima Korenu i Papcu, kandidat za gradonačelnika Koprivnice stajao je s kolegama braniteljima malo dalje.

– Tu je ratni zapovjednik specijalne policije Ivica Jurenec i ostali moji kolege iz ratnih vremena. Drago mi je glavni tajnik došao dati nam potporu, ali najviše podrške očekujem od građana Koprivnice. Zato smo u drugom izbornom krugu – rekao je Papac.

Uz vijenac kojega je položio Gordan Jandroković, svijeće su upalile i žrtvama se poklonile i predstavnice Udruge udovica.

Snimio Renato Kivač.

Velika koalicija nije izgledna, vjerujem u formiranje saborske većine

Boraveći u Koprivnici predsjednik Sabora Gordan Jandroković osvrnuo se i na predstojeću sjednicu što počinje idući tjedan. Glavno je pitanje ima li saborske većine koja može imenovati ministre ili su nam nakon lokalnih izvjesni i izvanredni parlamentarni izbori?

– Sve će biti jasnije nakon drugog kruga izbora. Mi smo već prilikom izbora predsjednika hrvatskog Sabora imali većinu. Vjerujem da će tako biti i prilikom izbora novih ministara. Također očekujem i da će zastupnik Željko Lacković ponovo biti dijelom saborske većine.

No ipak, razmišlja li se o velikoj koaliciji, čijim bi se formiranjem spriječilo da građani Hrvatske moraju izaći na izvanredne parlamentarne izbore? Jandroković tome nije sklon:

– Prije svega želim reći da je HDZ najjača politička snaga, što su potvrdili i ovi izbori. Od izbora ne bježimo, ako će biti nužni. No smatramo da još nisu iscrpljene mogućnosti da se u okviru ovog parlamentarnog saziva i s ovim zastupnicama i zastupnicima formira parlamentarna većina. Smatramo da bi to bilo dobro jer bismo izbjegli veliki financijski trošak i usporavanje svih reformskih procesa. A pred nama je i nova turistička sezona te rješavanje situacije s Agrokorom. Bilo kakvo odgađanje, a izbori ih nose na nekoliko mjeseci, prema našem mišljenju nisu dobri. Zato se zalažemo da se u okviru postojećeg saziva sabora nađe većina. Velika koalicija za sad nije opcija, još uvijek postoje druga rješenja i vjerujem da će ona biti realizirana.

zatvori