Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO 21. Dani travnjaka otvoreni na sunčanom koprivničkom Sajmištu

Na koprivničkom sajmištu otvoreni su 21. Dani travnjaka. Iako je bilo najavljeno da će ih otvoriti ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić on zbog neodgodivih obaveza nije bio u mogućnosti prisustvovati samom otvorenju.

Manifestaciju je stoga otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren kojega je posebno razveselio dolazak predsjednika Uprave Podravke Marina Pucara.

– Ne sjećam se kad je posljednji put predsjednik Uprave Podravke došao na ovu manifestaciju što je izuzetno bitno. Podravka je važna za razvoj poljoprivrede, ne samo u našoj županiji već i u cijeloj državi – kazao je župan.

Riječ je poljoprivrednom sajmu, jednoj od dva stožerna sajamska programa naše županije koji se održava na koprivničkom sajmištu. Župan Darko Koren drži da su Dani travnjaka manifestacija kojom Županija ispunjava jednu od svojih zadaća – doprinijeti razvoju poljoprivrede, ali i ovdašnjim poljoprivrednicima: – Nama u Županiji kao javnom servisu zadaća je stvoriti uvjete, pretpostavke i potpore, ono što može pomoći čovjeku u njegovom poslu da bi imao motiva i dalje ga raditi.

– Nakon desetak godina konačno na Danima travnjaka imamo lijepo vrijeme i ja sam uvjeren da to znači da će nakon 25 godina teških promašaja i loših odluka za našu poljoprivredu doći bolje vrijeme. Mi u Podravini i Prigorju znamo da imamo vrlo radišne, vrlo marljive i sposobne ljude koji su kroz svoju poljoprivrednu proizvodnju pred šezdesetak godina uspjeli pokrenuti jedan veliki gigant koji se naziva Podravka i koji je i danas žila kucavica naših krajeva – rekao je na otvorenju zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić.

I ove su godine nagrađeni najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka, te najperspektivniji mladi proizvođači mesa i mlijeka s koprivničkog, đurđevačkog i križevačkog područja. Naj proizvođač kravljeg mlijeka je Zlatko Panić iz Koprivnice, kozjeg mlijeka Davor Korošec iz Đelekovca, a najperspektivniji mladi proizvođač je Ivica Mikulinjak iz Vojvodinca. Ove godine u natječaju Zlata vrijedan županiju predstavlja OPG Hrženjak iz Koprivnice.

U programu su još uvijek atraktivni Bambino kup, prikaz ručne košnje i sušenja sijena, cijepljenja voćaka, a bit će tu i konjičke igre Bilogorskih rendžera te konjički turnir. A među izlagačima koji će u Koprivnici predstaviti svoje poljoprivredne proizvode su i gosti iz Makedonije i Mađarske.

Na Danima travnjaka će biti i članovi PULS-a – Podravkine udruge volontera koji će prikupljati novac za kupnju ljuljačke za djecu s invaliditetom. Ljuljačka će biti postavljena na jednom od koprivničkih dječjih igrališta, a humanitarna akcija nazvana “Ljuljajmo se bez granica” završava danas.

zatvori