Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Najbolja vinska i gastro-ponuda Podravine i Prigorja na jednom mjestu

Enogastro vodič Podravine i Prigorja, zajednički projekt Koprivničko-križevačke županije i Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara, predstavljen je jučer u vinariji Grudić nedaleko od Koprivnice.

Projekt je vrijedan 200 tisuća kuna, a podijeljen je u tri faze: prva je izdavanje brošure u dva oblika – Enogastro vodič Podravina i Prigorje te Enogastro vodič Podravina, druga faza je web izdanje, a treća snimanje turističkog filma o enološkoj i gastronomskoj ponudi županije u rujnu ove godine. U Vodiču je predstavljeno dvadesetak vinarija i desetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a po potrebi se može i nadopunjavati.

— Prepoznali smo potrebu izdavanja Vodiča čiji je cilj upoznavanje turističke ponude Podravine i Prigorja kroz vrhunska vina i domaću gastronomiju — istaknuo je župan Darko Koren. Dodao je kako se možemo pohvaliti respektabilnim brojem vinogradara i vinara koji količinom i kvalitetom mogu konkurirati na nacionalnom, ali i na europskom tržištu. — Poznato je da mnogo ulažemo u taj sektor, a poseban je napredak vidljiv zadnjih deset godina. Uz trud i žuljeve naših proizvođača nastali su ovi kvalitetni proizvodi koji su najbolja promocija Koprivničko-križevačke županije.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija.

Predsjednik županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara te zamjenik župana Darko Sobota kazao je kako je Enogastro vodič zamišljen kao promocija županijskog turističkog potencijala, ali i kao pomoć domaćim vinarima, OPG-ima i ugostiteljima. Kazao je kako to samo dio županijskih subvencija namijenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, koja se planira dodatno potaknuti i drugim programima.

Voditelj projekta i glavni urednik Vodiča Miroslav Mirković kazao je kako su objedinili najbolja vina i gastronomsku ponudu Podravine i Prigorja, uz informacije o smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima. Vodič je dvojezičan, naklada je 10 tisuća primjeraka, a svi zainteresirani mogu dobiti svoj primjerak kroz turističke zajednice, turističke agencije, Hrvatsku gospodarsku komoru, lokalni tjednik te županijske institucije. Namijenjen je prije svega domaćim i stranim turistima kojima nudi korisne informacije.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija.

Domaćin Marijan Grudić pohvalio je izdavanje Vodiča i njegov doprinos razvoju kontinentalnog turizma te je kazao kako očekuje pozitivne rezultate i povećani dolazak turista, a također je zahvalio Županiji na ulaganju u sektor vinogradarstva.

Događanju su prisustvovali i saborski zastupnik Damir Felak, načelnici općina, brojni vinogradari i vinari, predstavnici županijskih ustanova, kao i ostali posjetitelji, koji su tom prilikom mogli isprobati dio vrhunske enološke i gastronomske ponude predstavljene u Vodiču.

zatvori