Četvrtak, 18. travnja 2024.

Najbolja vina Podravine i Prigorja nagrađena na izložbi u Starigradu

Prva večer 15. Županijske izložbe vina održana je u petak, 5. svibnja u Društvenom domu u Starigradu. Izložbu organizira Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije pod županijskim pokroviteljstvom te uz domaćinstvo Udruge vinogradara i vinara koprivničkog kraja ‘Fran Galović’.

— Naša Zajednica broji 14 udruga i 1.500 vinogradara te moram s ponosom istaknuti kako je ova grana poljoprivrede i gospodarstva u posljednjih deset godina mnogo napredovala — kazao je zamjenik župana, predsjednik Organizacijskog odbora izložbe te predsjednik Zajednice Darko Sobota. — To je ponajviše zasluga naših marljivih vinara i vinogradara koji u svoj posao ulažu mnogo ljubavi, ali vrijedi spomenuti i doprinos jedinica lokalne samouprave te Koprivničko-križevačke županije koja pomaže kroz svoj proračun i subvencije. Veseli nas kad naša vrhunska vina vidimo u ugostiteljskoj ponudi, a upravo takvoj praksi gospodarstvo treba težiti.

— Smatram kako naši proizvođači vina i količinom i kvalitetom mogu konkurirati na zahtjevnom nacionalnom tržištu, ali i šire — rekao je župan Darko Koren. — Županija je prepoznala važnost i ozbiljnost ovog sektora te pomaže njegovo djelovanje, prvenstveno kroz subvencija za nove nasade, a to je put kojim ćemo zajednički krenuti u još bolju budućnost za vinare i vinogradare koji su uložili svoje žuljeve i kapital kako bi se ostvarila ova lijepa priča.

Zahvaljujući višegodišnjoj politici razvoja vinogradarstva, Županija je postigla značajne rezultate sadnjom novih 115 hektara vinograda, a ukupna vrijednost nabavljenog sadnog materijala za vinogradarsku proizvodnju u proteklih deset godina iznosi oko 1.520.000 kuna.

Zlatne diplome primilo je 29 vina, najboljim predikatnim vinom proglašen je traminac Zlatka Sonenšajna iz Koprivnice, a isti je proizvođač primio i veliku zlatnu diplomu za graševinu. Gradonačelnikovim vinom proglašena je graševina vinarije Kostanjevec iz Lukovca, a šampioni Izložbe bili su traminac i sauvignon blanc Josipa Magića iz Imbriovca. Za kraj, nagradu za najbolje vino hobiste primio je Zoran Štauber iz Koprivničkih Bregi za sortu žuti muškat.

Zajednica je izdala i Katalog 15. Županijske izložbe vina u kojem je predstavljen rad udruga vinogradara i vinara s područja Županije, a manifestaciji je prisustvovao i zamjenik koji obnaša dužnost koprivničkog gradonačelnika Mišel Jakšić sa suradnicima.

zatvori