Utorak, 26. ožujka 2024.

Strože kontrole na graničnim prijelazima

Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke stigla nam je obavijest o postroženim mjerama kontrole na graničnim prijelazima.

Riječ je o izmjeni uredbe Europske unije o jačanju kontrola na vanjskim granicama koja stupa na snagu u petak, 7. travnja. Republika Hrvatska tako ima obvezu na svim graničnim prijelazima, bilo da se radi o unutarnjoj (prema Sloveniji i Mađarskoj) ili vanjskoj granici (svi ostali prijelazi), provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka. To znači da će službenici granične policije prilikom kontrole provoditi sustavnu provjeru svih putnika kroz dvije baze podataka: nacionalnu, Informacijskog sustava MUP-a, i Interpolovu.

Do sada se nisu radile sustavne provjere osoba koje uživaju pravo slobode kretanja u skladu s pravom EU, npr. državljana članica EU i država pridruženih Schengenskom prostoru, članova njihovih obitelji i sl., no od 7. travnja to će postati obavezno. Očekuje se, stoga, dulje čekanje na provedbu granične kontrole.

Državljani trećih zemalja moraju obratiti posebnu pozornost na uvjete koje moraju ispunjavati za ulazak u Republiku Hrvatsku:

  • moraju imati valjanu putnu ispravu koja nositelju omogućava prelazak granice, a koja mora biti važeća barem tri mjeseca nakon planiranog datuma odlaska s državnog područja država članice te mora biti izdana unazad 10 godina,
  • moraju opravdati svrhu i uvjete namjeravanog boravka te imati dovoljno sredstava za uzdržavanje, kako za vrijeme trajanja namjeravanog boravka, tako i za povratak u njihovu matičnu državu ili tranzit do treće zemlje za koju su sigurni da će ih prihvatiti ili su takva sredstva u mogućnosti zakonito pribaviti,
  • za njima u dostupnim bazama podataka ne smije biti izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska te ne smiju predstavljati prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose bilo koje od država članica.

Prilikom navedenih provjera naši će službenici granične policije operativno surađivati sa slovenskim i mađarskim kolegama, a poduzete su i određene mjere za povećanje protočnosti prometa.

Hrvatska granična policija će poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi iskoristila sve postojeće kapacitete, u smislu ljudstva i tehnike, kako bi se vrijeme čekanja na provedbu granične kontrole svelo na najmanju moguću mjeru na svim graničnim prijelazima, posebno u kritična vremena vikenda i praznika, poručuju iz MUP-a.

zatvori