Četvrtak, 18. travnja 2024.

NOVI PROJEKT Skrivenom kamerom snimat će vozače na pješačkim prijelazima

Koprivnička Udruga osoba s invaliditetom ‘Bolje sutra’ nastojat će u sljedećih 11 mjeseci, zajedno s Regionalnim klubom IPA Koprivnica, Dječjim vrtićem ‘Vrapčić’ iz Drnja i koprivničkim Klubom za starije osobe ‘Mariška’, podići prometnu kulturu u našem gradu.

Naime, Udruzi je od strane Ministarstva unutarnjih poslova odobren projekt “Zelena zebra” kojemu je glavni cilj stjecanje znanja i stvaranje navika kod sudionika u prometu o sigurnom načinu korištenja obilježenih pješačkih prijelaza i promjena postojećih navika ponašanja u prometu.

Projektom će biti obuhvaćena predškolska djeca, osobe s invaliditetom i starije osobe, a za sve njih planirane su različite aktivnosti. Vjerojatno ona najzanimljivija bit će “Skrivenom kamerom preko zebre”. Snimanje će obuhvatiti više lokacija, a snimljeni materijal koristit će se prvenstveno u edukativne svrhe.

— Nije nam cilj ići represivno već da se svi mi educiramo kako bi se trebalo pravilno ponašati u prometu. Naravno, svjesni smo da ćemo snimiti raznorazne situacije. Ako dođe do prometne nesreće ili teškog kršenja prometnih propisa, tu smo dužni reagirati i o tome će biti obaviještena naša Policijska uprava. U određenim situacijama moramo reagirati — pojasnio je voditelj projekta Robert Šarec.

S provedbom ovog projekta koprivnička Udruga krenula je zbog mnogih poteškoća s kojima se, između ostalih, osobe s invaliditetom susreću na prometnicama. — Zaista me ponekad strah ići preko zebre jer ne stignem, na semaforu mi je prekratko zeleno, netko me ne vidi, vozači razgovaraju na mobitel i sve to utječe na to da se mi koji se sporo krećemo ne osjećamo sigurno — rekla je predsjednica Udruge Marija Mraz. — Još kad ide osoba u kolicima, koja je u puno nižem položaju, vozači ju ne primijete. Najgore je u centru grada i tu je gorući problem.

Dodajmo još da je Ministarstvo unutarnjih poslova Udruzi za provedbu projekta dodijelilo 84 tisuće kuna.

zatvori