Foto: Nada Zlatar Lukavski.
Medvjeđi, pasji, srijemuš, luk, razni su nazivi ove nutritivno vrijedne biljke koja je izvanredan čistač jetre i cjelokupnog organizma.

U proljeće kada krenete šetnjom po rubovima šumaraka, nemojte ignorirati miris koji vas neodoljivo podsjeća istovremeno na luk i češnjak. Zaputite se prema izvoru odakle se mirisi šire i uberite ga. Primijetit ćete dugoljaste listove koji imaju uz sebe bijele zvjezdaste zgusnute cvjetove. To je medvjeđi luk. Lišće je bogato nutrijentima i važno za organizam u sirovom ili sušenom obliku.

Medvjeđi luk poseban je začin koji je pola luk, a pola češnjak. Volim ga ubrati malo više, posušiti u dehidratoru, pa spremiti u flašice. Rado ga koristim u raznim sirovim jelima, kao što su krekeri, namazi, juhe. Više me ne brine odlazak u prirodu u proljeće jer sam zahvaljujući sirovoj prehrani pobijedila alergiju. Nestali su svi grozni simptomi koji su mi zagorčavali život, baš u vrijeme kada bih željela najviše uživati u mirisima proljetnih cvjetova i kada sve pršti od peludne prašine, morala sam se suzdržavati izlazaka. Više nemam problema. Alergija je nestala, a s njom i svi simptomi.

Foto: Nada Zlatar Lukavski.

Medvjeđi luk je važan za čišćenje organizma, pogotovo jetre. Njegovi nutrijenti imaju sposobnost da vežu na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela. Mladi listovi sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten.

Od kada sam na sirovoj hrani, vodim brigu da si osiguram čiste namirnice koje nisu zagađene pesticidima. Često odlazim u prirodu i uvijek nešto uberem od voća ili lišća koje koristim u smutijima, kao začin ili čaj. Poznato je da je divlje bilje uvijek bolje od konvencionalnoga jer sadrži više nutrijenata. Divlje biljke imaju u sebi veću zasićenost alkaloidima. Alkaloidi iz biljaka ponašaju se kao učinkovitiji i brži čistači tijela, odnosno unutarnjih organa i žlijezda.

S druge strane moramo pripaziti da ne uberemo otrovnu biljku. Moramo poznavati divlje bilje. Visinu alkaloidnosti možemo utvrditi na temelju okusa, kada zagriznemo list. Obično osjetimo gorak okus. Zato su neke biljke jače alkaličnosti a neke slabije. Ne smije se pretjerivati s unosom u organizam s velikih količinama takvih biljaka, može doći do otrovanja. S jedne strane takve su biljke veoma dobre za čišćenje, s druge strane mogu nanijeti štetu. Zato, oprez!

>> Recept za namaz od medvjeđeg luka možete pronaći na www.sirovirecepti.com.

Nada Zlatar Lukavski
Istraživačica, prezenterica i voditeljica radionica sirove hrane
www.sirovirecepti.com
https://www.facebook.com/sirovirecepti.com
https://www.facebook.com/Zdravlje-iz-Prirode-prirodno-lije