Utorak, 26. ožujka 2024.

MARIJAN ŠTIMAC: Noć osvijetljena fotonima

Županijski pročelnik Marijan Štimac velikom izložbom predstavio je svoje slikarstvo u Zagrebu, u Galeriji specijalne policije.

Iako mi je najavio da će imati izložbu, a i načula sam još prije da on “pomalo” i slika, osobno me vrlo iznenadio. Naime, Marijana Štimca znam kao pročelnika za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji, ali i kao stranački opredijeljenog čovjeka. I onda jedan takav ozbiljan čovjek koji s obje noge čvrsto stoji na zemlji – slika.

I to ne bilo kako. Prostor u kome slika ne naziva ateljeom, kao što je uobičajeno za umjetnike, već laboratorijem u kojemu nastaju njegova djela. Kako nemam dovoljno znanja, ocjenu njegova slikarstva ipak prepuštam onima koji su za to stručni. Znam samo da su se meni slike svidjele i pokazale mi da uz pročelnika Štimca u istom tijelu živi još jedan Marijan. Onaj koji je usmjeren na duhovno i umjetnost, što u profesionalnom životu, razumljivo, ne može pokazati. Kad sam mu rekla da su me iznenadile slike, i da to nije Štimac kojeg zahvaljujući poslu poznajem godinama, uz osmijeh mi je samo rekao: “To znači da me ne poznaš.”

I istina je. No dio svoje privatnosti, koju gaji još iz gimnazijskih dana, Marijan je i ovom izložbom pokazao svima. Vjerujem da većina vas neće moći do Zagreba do kraja travnja do kad je izložba postavljena, no njegove slike, ali i stručni ostvrt na njih iz pera Zdravka Šabarića, možete pogledati ovdje u katalogu izložbe. Uživajte.

zatvori