Četvrtak, 25. travnja 2024.

KOLUMNA Suzbijanje šljivinih osica

Gotovo svake godine tijekom cvatnje šljiva u voćnjacima se pojavljuju žuta i crna šljivina osica (Homplocampa flava, Hoplocampa minuta). Osice napadaju tek zametnute plodove pa ubrzo nakon cvatnje primjećujemo masovno otpadanje malih plodova šljiva.

Let osica počinje kad se tlo na dubini do 10 cm zagrije na 10 °C. Tada se iz prezimljujućih stadija razviju odrasli oblici šljivinih osica koji obilaze cvjetove šljiva te se hrane peludom i nektarom. Nakon kopulacije, ženke osica odlažu po jedno jajašce s vanjske strane u listić čaške poluotvorenih cvjetova. Jedna osica može odložiti četrdesetak jajašaca. Nakon 6 – 12 dana iz jajašca se razvija pagusjenica i ubušuje u mlade, tek oplođene plodove kojima izgriza sjemenku. Pagusjenice se sele iz ploda u plod te tijekom svog razvoja mogu uništiti 4 – 5 plodića. Posljedica napada je masovno otpadanje plodova šljiva veličine do 5 mm.

Foto: Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Populacija šljivinih osica se može pratiti bijelim ljepljivim pločama koje se postavljaju u voćnjak tjedan dana prije cvatnje. Po završetku cvatnje potrebno je pregledati ploče, a ako je ulov osica veći od 30 komada potrebno je obaviti suzbijanje. Odluka o suzbijanju može se donijeti i pregledom plodića.

Foto: Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Suzbijanje se obavlja po završetku cvatnje kada šljive više ne obilaze pčele. U Hrvatskoj su za suzbijanje šljivinih osica dozvoljeni insekticidi Mospilan 20 SG, Decis 2,5 EC i Direkt. Važno je napomenuti da se radi zaštite pčela suzbijanje obavlja u ranim jutarnjim ili večernjim satima kada pčele ne lete. Osim toga, prije zaštite šljiva obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje (npr. maslačak, mrtva kopriva).

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
viša stručna savjetnica
SAVJETODAVNA SLUŽBA
Sektor za programe i projekte u poljoprivredi i ribarstvu
Podružnica Koprivničko-križevačke županije
e-mail: [email protected]
web: www.savjetodavna.hr

zatvori