Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Vatrogasci su brzom intervencijom spasili Dom za starije od vatrene stihije

Požar je izbio danas prijepodne na prvom katu koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe na Lenišću. Brzom intervencijom policije i vatrogasaca vatra je brzo ugašena, a stanari evakuirani.

No, nije bila riječ o događaju iz crne kronike. Radilo se o prvoj praktičnoj vježbi evakuacije Doma za starije zbog izvanredne situacije, odnosno požara na prvom katu doma gdje se nalaze polupokretni i nepokretni korisnici.

Slavko Lakuš. Snimio Marko Posavec.

— To je i zakonska obveza, ali i preventivna aktivnost — pojasnio nam je v. d. zapovjednika koprivničke Javne vatrogasne postrojbe Slavko Lakuš. — Ovdje u Domu nalazi se puno starijih i nemoćnih osoba pa uvježbavamo načine na koje ćemo ih spašavati ako bude potrebe.

Tako su jednog potpuno nepokretnog štićenika Doma iznijeli na sigurno pomoću posebnog “slinga”. — To je svojevrsna deka s puno ručki za nošenje osoba i omogućava nam da ih iznesemo na sigurno iz bilo kakvih, na primjer uskih, prostora — objasnio je Lakuš. — Imali smo nekoliko slučajeva u Koprivnici kada smo s viših katova morali nositi bolesnike ili osobe veće tjelesne težine pa smo nabavili te “slingove” da možemo pomoći i drugim hitnim službama u takvim situacijama.

 

U vježbi su sudjelovali pripadnici policije i vatrogasne postrojbe grada Koprivnice, kao i Centar 112.

zatvori