Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Delegacija Crne Gore posjetila je Koprivničko-križevačkoj županiju

Nakon što su zajedno prisustvovali otvorenju izložbe Dimitrija Popovića u Područnoj školi Bakovčica, župan Darko Koren u Županijskoj je upravi ugostio Njegovu Ekscelenciju veleposlanika Crne Gore u Republici Hrvatskoj Boru Vučinića, prvog savjetnika u Veleposlanstvu Milovana Lučića, učitelja u Bakovčici i inicijatora cijelog događanja Radovana Kneževića, kao i samog umjetnika Popovića s obitelji.

Župan je gostima poželio dobrodošlicu te predstavio značaj i osnovne informacije o Koprivničko-križevačkoj županiji, s posebnim naglaskom na važnost poljoprivrede i prehrambene industrije, a bilo je riječi i o naivnoj umjetnosti.

– Iako je temelj Koprivničko-križevačke županije gospodarstvo, predvođeno našom perjanicom Podravkom, brinemo i o drugim segmentima, s time da treba posebno naglasiti ulaganje u obrazovanje i zdravstvo. Što se kulture i tradicije tiče, naivna umjetnost je naš brend koji nas je učinio poznatima diljem svijeta. Zahvaljujem gostima na dolasku i iskazivanju interesa za našu Županiju te se nadam kako je ovo tek prvi od mnogih budućih susreta – kazao je župan.

Njegova Ekselencija veleposlanik Vučinić zahvalio je županu na pozivu te naglasio kako odnosi dviju susjednih zemalja, Hrvatske i Crne Gore, služe kao primjer odlične suradnje u ovom dijelu Europe: – Imamo mnogo prostora za suradnju. Osim kulturne, tu je i jedna druga dimenzija. Granica Hrvatske je za Crnu Goru granica Europske unije i jako nam je važno da se unaprijedi i gospodarska ili ekonomska suradnja. I granica NATO-a je još uvijek Hrvatska, nadam se još samo mjesec ili dva, a onda ćemo biti dio jedne zajedničke sigurnosne obitelji.

Župan i veleposlanik razgovarali su i o teritorijalnom ustroju te političkim prilikama u Crnoj Gori, kao i o ulasku u Europsku uniju, nakon čega su se svi zajedno uputili na ručak u Bakovčicu, gdje su nastavili druženje.

Prijemu su prisustvovali i prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica Sveučilišta Sjever Mario Tomiša, prorektor za financije i poslovne odnose Sveučilišta u Osijeku Tomislav Mrčela, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ivana Stanić, ravnateljica OŠ “Ivan Mažuranić” iz Sibinja Mirela Mršić-Pavičić te predstavnici Podravke, kao i predstojnica Ureda državne uprave Elizabeta Repić Perković, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Marina Horvat Pavlic te ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić.

zatvori