Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Koprivničko-križevačka županija svečano je proslavila svoj 24. rođendan

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u koprivničkom je Domoljubu obilježena 24. obljetnica osnutka Koprivničko-križevačke županije.

Bila je to prigoda da predsjednica skupštine Verica Rupčić ocijeni da je rad skupštine bio dobar, dok je suradnja stranaka uglavnom bila zadovoljavajuća i konstruktivna. Rad Županijske skupštine bio je usmjeren svim žiteljima županije s ciljem ravnomjernog razvoja i za zadovoljenje potreba stanovnika naše županije. No, posla ima još, zaključila je Rupčić:

— Suočeni smo s problemima nezaposlenosti te iseljavanjem mladih, pa i čitavih obitelji, u inozemstvo, naravno. Nadam se da će se situacija popraviti u narednom razdoblju te da ćemo stvoriti uvjete za rast proizvodnje, za nove investicije, otvaranje radnih mjesta, novo zapošljavanje, pristojne plaće i rast standarda. Za to nam je, uz znanje i iskustvo koje zasigurno imamo, više nego ikad potrebna dobra volja, tolerancija, međusobno uvažavanje, suradnja i zajedništvo prije svega.

Verica Rupčić. Snimio Marko Posavec.

Župan Darko Koren istakao je da su kontinuiranim ulaganjima u školstvo, zdravstvo, gospodarstvo i socijalnu skrb žiteljima Koprivničko-križevačke županije stvoreni uvjeti za veću kvalitetu života na svim područjima. Županijska uprava vodi računa o ravnomjernom razvoju svih područja županije, a jedan od strateških projekata je realizacija Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica uz sanaciju postojećih odlagališta te uspostavu gospodarenja otpadom:

— To je gospodarski projekt koji udovoljava svim zakonskim i ekološkim kriterijima, a zamišljen je kao generator zapošljavanja i razvoja ovog kraja. O tom bih projektu ja osobno mogao mnogo više reći, jer se u posljednje vrijeme nažalost prvenstveno koristi kao alat u političkim nadmetanjima, što ne bi trebao biti glavni cilj. Zato ću se sada zadržati samo na tehničkoj ocjeni samog projekta, a o svemu ostalom ćemo, vjerujem, u vremenu pred nama.

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

Župan Koren podsjetio je da je iz županijskog proračuna mnogo izdvajano za gospodarske potpore, osobito za razvoj poljoprivrede. Samo je u tu granu u protekle četiri godine uloženo 13 milijuna proračunskih kuna. Županija će i dalje nastaviti s takvim programima, ali računa i na suradnju najznačajnije prehrambeno-prerađivačke kompanije, istakao je Koren:

— Tu naravno vidimo izuzetno veliku i važnu ulogu Podravke, našeg najznačajnijeg gospodarskog subjekta iz sektora prehrambene industrije, koja bi trebala biti poveznica i generator ove naše vizije. Hvala predsjedniku Uprave na današnjem dolasku ovdje.

U ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, okupljene u Domoljubu pozdravio je njen izaslanik, saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg. Rekao je da predsjednica smatra da postojeći teritorijalni ustroj Hrvatske i županije imaju smisla te da će one dodatno dobiti na važnosti kad na snagu stupi zakon koji će omogućiti fiskalnu decentralizaciju.

U ime prisutnih župana, zamjenika župana, predsjednika županijskih skupština i predstavnika svih županija svečarskom skupu se obratio zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba. Rekao je da se ovdje osjeća i kao gost i kao domaćin jer je tijekom Domovinskog rata ovdje proveo sedam godina u progonstvu:

— Zahvaljujem vam na svemu, svim Podravcima i Prigorcima jer doista ste nam pomogli kad nam je bilo najteže. Imamo puno prijateljstava, povelja o prijateljstvima između općina i gradova i vjerujem da će ih biti još i više. Jer bili smo zajedno u ratu, bili ste s nama u povratku, a sada svi zajedno moramo raditi na kvalitetnijem životu svih građana Hrvatske.

Svečana sjednica završila je uručenjem ovogodišnjih županijskih nagrada i priznanja.

zatvori