Četvrtak, 18. travnja 2024.

Koprivnički glazbeni sastav E:S:T:E:R nastavlja provocirati: ‘Ovo je pjesma koja nije o Gazdi’

Sve popularniji ‘mind-fuck-music-shit and drum and bass’ sastav E:S:T:E:R nastavlja svoj uspješan glazbeni pohod na domaćoj sceni. Prošle su godine singlovima ‘Samo tvrdo brate’ i ‘Bogovi’ započeli glazbeni projekt, a sada E:S:T:E:R donosi društveno-politički aktualan singl ‘Kloniraj’.

Odmah na početku razgovora, Aleksandar Rapaić, druga polovica ovog benda kojeg čini još i Denis Košćak, napominje kako ovo nije pjesma o popularnom “Gazdi”:

— Nije o popularnom Gazdi, ali je o gazdama takvog tipa. Još kad sam bio 5. godina na faksu krenuo sam raditi u jednoj firmi, no ni na kraj pameti mi nije bilo kako će to završiti: ukratko, natezanja oko mizernih plaća i neisplata mjesecima. Ljudi s kojima sam radio ostali su mi prijatelji i dan-danas i bili smo savršen tim, mašina koja je sposobna odraditi poslove koji će donijeti novac. I tu mi nije bilo jasno zašto bi netko radije ne plaćao ljude koji vole raditi svoj posao, koji će uvijek dati sve od sebe, koji su složni i uvijek spremni na nove izazove; zašto izabrati mobbing umjesto poštenog poslovanja i odnosa prema radnicima, a izgleda da mi to nikada neće biti jasno. Eto, ponukan vlastitim iskustvom odlučio sam napisati prve stihove pjesme koji će postati jedna masna šamarčina takvom tipu poslovnog i ljudskog debilizma — objasnio je Rapaić.

Aleksandra smo upitali i kakvi su planovi za budući kreativni period koji je pred vama i možemo li uskoro očekivati long-play album?

— Za sada smo odlučili ne izbacivati album već stvar po stvar, a onda nakon nekoliko mjeseci uzeti to sve i ‘spakirati’ kao album. To je zasad plan, kaj nas bude puklo za 3 tjedna kad ide novi singl reći ćemo ti tada. Ovako nam je puno zabavnije, imamo prilike posvetiti se svakoj pjesmi glazbeno i vizualno, i svakih par tjedana osjećati leptiriće u trbuhu.

U radničkom duhu, Aleksandar nam je otkrio i kako će dečki provesti Prvi maj odnosno Praznik rada:

— Praznik rada ove će godine biti obilježen prosvjedom protiv The Gazde, uhljeba i ostalog korumpiranog ološa na Markovom trgu u Zagrebu. Ovim putem pozivam sve da nam se priključe ili, ukliko ste spriječeni ići do Zagreba, uvijek je moguće organizirati prosvjed u Koprivnici. Smatramo da je krajnje vrijeme da nas vladajući shvate ozbiljno, a ne da nam se smiju iza zatvorenih vrata.

— Pala mi je na pamet jedna analogija koju bih htio podijeliti.. Ako mi živimo u demokraciji znači da narod vlada, jel’ tako? Trebalo bi biti… E sad, ako su vladajući u službi radničke klase i dobivaju pare od istog tog naroda nismo li mi zapravo njihovi šefovi? U nekom smislu jesmo. Sad nek se svatko postavi u ulogu šefa kojem njegov radnik redovito krade i laže, a pritom ima tri puta veću plaću od njega. Koliko dugo bi vam trebalo da reagirate? I zašto nama treba toliko dugo da reagiramo? Nismo to još shvatili, bit će, puno njih bi trebalo rolati taj zatvor… Do sljedećeg javljanja ;)

E:S:T:E:R – Kloniraj

zatvori