Četvrtak, 18. travnja 2024.

Lažno obećavao zaposlenje u novim Belupovim tvornicama pa osuđen na godinu dana zatvora

Općinski sud u Koprivnici okončao je postupak protiv dvoje mladih okrivljenika protiv kojih je policija u lipnju prošle godine dovršila kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela prijevare. Na teret im se, naime, stavljalo da su žrtvama lažno obećavali zaposlenje u novim Belupovim tvornicama i za to uzimali nemale novčane provizije.

U presudi stoji kako je prvookrivljeni Š. Ž. (25) s prebivalištem u Rasinji od siječnja do kraja svibnja 2016. godine, s nakanom da stekne nepripadnu materijalnu korist, nekoliko osoba obećao da će im “srediti” posao u novim Belupovim tvornicama lijekova za proviziju od 200 eura.

Tako je početkom prošle godine putem lažnog profila na Facebooku pod imenom “Ivan Mikulić” žensku osobu uvjerio da je djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova te da joj može srediti posao za nju i njenog šogora i to za novčani iznos od 400 eura. Dotična mu je povjerovala i drugookrivljenoj B. V. (26) iz Koprivnice predala omotnicu sa životopisima i novcem u jednom koprivničkom kafiću.

U travnju je na njihovu prijevaru nasjela još jedna ženska osoba koja im je također u kafiću predala 200 eura, kao i još jedna koja im je uz 200 eura predala dodatnih 560 kuna na ime “troškova liječničkog pregleda”. Isti su postupak ponovili i za njenog šogora.

Zbog svega toga, prvookrivljeni Š. Ž. osuđen je na godinu dana iza rešetaka, što će mu biti umanjeno za nešto više od tri mjeseca koliko je proveo u istražnom zatvoru. Osim toga, oštećenima je dužan nadoknaditi štetu u ukupnom iznosu od 8.590 kuna, kao i sudske troškove.

Okrivljenik je pred sudom priznao krivnju, s tim da je u iskazu koji je dao Državnom odvjetništvu teretio drugookrivljenu B. V. misleći da će biti pušten na slobodu. To je kasnije povukao, navodeći kako drugookrivljena nema nikakve veze s kaznenim djelom, i u cijelosti priznao navode iz optužnice osim da je imao lažni profil na Facebooku. Izrazio je kajanje zbog počinjenja djela te tvrdi da će u što kraćem roku nadoknaditi štetu. A na pitanje zašto nije sebi sredio posao u Belupu, odgovorio je da bi on tamo – pokrao lijekove.

Pri izricanju presude, sud je uzeo u obzir i činjenicu da je Š. Ž. do sada već više puta osuđivan i to zbog krađe, prijetnje i iznude u pokušaju, ali i iskorištavanja djece za pornografiju i bludnih radnji. Kao olakotne okolnosti sud je ocijenio priznanje počinjenja djela i izraženo žaljenje te činjenicu da je okrivljenik otac maloljetnog djeteta.

Općinski sud u Koprivnici odbacio je optužnicu protiv drugookrivljene B. V. jer smatra da opisanim radnjama nije ostvarila bitna obilježja kaznenog djela.

zatvori