Četvrtak, 25. travnja 2024.

POČINJE DRAVA ART BIENNALE Poslušajte zanimljive priče o dravskoj nemani, vilama vodenkinjama…

U sklopu projekta Drava Art Biennale 2017. u srijedu će se od 18 sati u Galeriji Koprivnica održati predavanje “Vodena bića” te otvorenje izložbe slika Ivana Andrašića.

Vjerovanja o čudesnim mitskim bićima i stvorenjima dio su predodžbi Podravaca o životu i svijetu. Zabilježena su kao dio istraživanja nadnaravnog, narodnih vjerovanja i tradicijskog svjetonazora koprivničke Podravine. Od velikog broja različitih mitskih bića koja su dio narodnih vjerovanja, posebno su zanimljiva fantastična bića koje žive uz izvore vode (rijeke, potočiće, plitke vode koje ljeti znaju presušiti). To su stvorenja poput vila vodenkinja, vodenjaka, ftoplenika, a zanimljiva bića su i dravske nemani. Riječ je o fantastičnim bićima zmijolikog oblika, prekrivenim ljuskama koje žive u dubokim vodama rijeke Drave.

Poticaj za istraživanja, koja će ovom prilikom predstaviti etnologinja Muzeja grada Koprivnice Marija Mesarić, jest upoznavanje načina na koji su vodena bića doživljavali stanovnici Podravine, kakav su odnos imali prema njima te jesu li još danas dio predodžbe o životu i svijetu.

Osim predavanja, Muzej grada Koprivnice pripremio je i izložbu slika Ivana Andrašića, domaćeg autora koji u svom radu često, povezujući tradiciju i suvremeno,  propituje i tematizira rijeku Dravu i vodu općenito.

Drava Art Biennale nastavak je projekta Muzeja grada Koprivnice koji je započeo 2003. godine, a koji 2013. poprima bienalni karakter. Projekt se bavi temama zaštite okoliša, ekosustavom i vodom kao političkom kategorijom, a nastoji potaknuti suradnju umjetnika, kustosa, aktivista, znanstvenika i drugih stručnjaka te lokalne zajednice. Drava Art Biennnale 2017. u fokusu ima vodu u kontekstu javnog prostora grada. Bavi se pitanjima poput toga koliko (ne)prisustvo vode oblikuje gradsko tkivo, koji su mogući smjerovi razvoja grada ako razmišljamo o elementu vode u javnom prostoru te do koje mjere je voda bitan element u konstruiranju identiteta nekog grada.

zatvori