Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Izložba velikih Pisanica od srca i službeno je otvorena u centru Koprivnice

U centru Koprivnice danas je svečano otvorena tradicionalna izložba Pisanica od srca ‘Ususret Uskrsu’.

Ovogodišnja izložba ipak je nešto drugačija od onih do sada jer prikazuje presjek desetogodišnjeg projekta. Rekao nam je to na njezinom otvorenju direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc:

— Izložili smo dvadesetak pisanica. Neke su nove koje će ove godine krenuti na put, a neke stare jer smo željeli na taj način napraviti i kronološki i zemljopisni pregled. Tako da je ovdje po prvi puta izložena pisanica od drveta koja je prva napravljena. Posjetitelji mogu vidjeti kako se sve to skupa i tehnički razvijalo pa samim time i jedan skraćeni pregled kako su se pisanice razvijale kroz deset godina.

Slikari naive ove su godine oslikali 16 pisanica, što je prema riječima direktora županijske Turističke zajednice najveći broj do sada. Njih 13 je prodano, po jedna pisanica poklonjena je u Njemačku, odnosno Češku, dok će jedna ostati kod nas.

Otvorenju izložbe pisanica od srca prisustvovali su župan Darko Koren i zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić koji su projekt podravskih pisanica oslikanih u maniri naive ocijenili izvrsnim načinom promocije našeg kraja diljem svijeta.

U Koprivnici je danas bio fra Jurica Periša, fratar Bosne Srebrene na službi u Vidošima u Livnu, gdje se i nalazi jedna pisanica.

— Znamo da smo za Božić nekako više vezani, nego za Uskrs. Ali Uskrs je najveći kršćanski blagdan i pisanice su jedna pozitiva. Kroz to jaje stvara se novi život i poruka Uskrsa je da mi stvaramo novi život tamo gdje smo poslani. To je pozitiva koja je potreba Bosni, ali i Hrvatskoj.

Uz desetu obljetnicu projekta Pisanica od srca izdana je i posebna brošura, a izložba pisanica od srca u sjedištu Koprivnice može se razgledati do 10. travnja.

Otvorenje izložbe svojim su nastupom uveličali i učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić, a okupili su se i koprivnički osnovnoškolci i vrtićarci.

zatvori