Petak, 19. travnja 2024.

UDIŠEMO LI DOBAR ZRAK? To će nam reći senzori u pametnoj ulici

Uređenje Ulice hrvatske državnosti u centru Koprivnice bit će primjer ‘koraka dalje’ u urbanom opremanju grada.

Prva pametna ulica u Koprivnici bit će opremljena uređajima koji su iznad klasične urbane opreme. Na primjeru postavljanja senzora za praćenje kakvoće zraka i pripadajućeg info-kioska, pojasnila je to pročelnica za izgradnju grada i prostorno uređenje Jasna Golubić:

— Ovaj senzor će mjeriti osnovne plinove, lebdeće čestice, temperaturu, vlagu i tlak zraka. Bit će vezan na informativni kiosk na kojemu će se moći vidjeti svi ti podaci i njihov odnos prema dopuštenim i graničnim vrijednostima. Naravno, tu je i mogućnost spremanja tih podataka i stvaranje baze podataka koja će omogućiti kasniju analizu — kazala je pročelnica Golubić.

Iako Grad Koprivnica nema zakonsku obvezu postavljanja uređaja za mjerenje kakvoće zraka, u Gradskoj upravi smatraju da će i ovo povećati kvalitetu života građana. Mogućnosti sustava su iznimno velike, no za početak su odlučili pratiti najosnovnije parametre, kaže pročelnica Golubić:

— Mjerit ćemo dušikov monoksid i dioksid, ugljikov monoksid, sumporov dioksid… da sad ne nabrajam. Riječ je o osnovnim elementima koje je potrebno mjeriti, a koji ukazuju na kvalitetu zraka.

Kako je nabava ovih senzora i info-kioska u tijeku, pročelnica Golubić još ne može reći koliko će to točno koštari. No, vjeruje da cijena neće prijeći 200.000 kuna. Također ističe da Zrinski trg urbanu opremu ne nabavlja pomodarski, po uzoru na druge gradove, već ulaže u ono za što se procijeni da će donijeti korist građanima Koprivnice.

zatvori