Četvrtak, 28. ožujka 2024.

NO KILL Novo utočište za 180 napuštenih pasa i mačaka otvara se u rujnu

Grad Koprivnica osigurao je milijun kuna za izgradnju novog azila za napuštene pse i mačke. Investiciju je povjerio Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac koje će i preuzeti taj posao.

Zrinski trg tako želi izbjeći situacije poput nedavnih kada je rad postojećeg azila, Ottove kućice, istraživalo Državno odvjetništvo. Pojasnio je to zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić te na pitanje HDZ-ovog Ernesta Forjana o mogućim uštedama i novim radnim mjestima odgovorio:

— Kad pričamo o broju zaposlenih, nisam šef veterinarske inspekcije. Točno je propisano koliko ljudi treba biti angažirano na određeni broj životinja smještenih u azil. Kad govorimo o uštedama na troškovima koje imamo, s dosadašnjom analizom, naša je procjena da ćemo uštedjeti 10%.

Novi azil za 180 životinja bit će izgrađen na kraju Selingerove ulice, pod šumom, uz miklinovečke vrtove, a mogao bi proraditi u rujnu. Rekla je to Dravi.info predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb, istaknuvši da je riječ o no kill skloništu:

— Sve životinje koje u njega dođu u njemu će ostati tako dugo dok ih ne zbrinemo ili poklonimo, ili će tamo trajno ostati. Ne namjeravamo ih podvrći eutanaziji ili bilo čemu sličnom. Mi ćemo se o njima brinuti sve dok će biti u azilu. Pokušat ćemo, kao što to rade i drugi azili, ih zbrinuti, pokloniti ili udomiti u nekim obiteljima. Nastojat ćemo sve pse koji nam dođu adekvatno smjestiti, osigurati im veterinarsku skrb i hranu. Ukoliko ih ne budemo mogli zbrinuti, o njima će voditi brigu zaposlenici Komunalca, ali i volonteri koji će se htjeti angažirati.

U novom azilu radit će do pet veterinarskih tehničara, no u Komunalcu ne planiraju nova zapošljavanja jer u sustavu već imaju zaposlenike te struke. U Mosnoj su uvjereni da za izgradnju novog azila neće trebati svih milijun kuna koliko je osigurano, jer je u planu podizanje montažnih nastambi za životinje, naravno uz poštivanje svih standarda propisanih za smještaj životinja.

Maja Hleb vjeruje da bi gradnja mogla početi za oko mjesec i pol i da bi azil proradio u rujnu. Njegov rad financirat će Grad Koprivnica, a procijenjeno je da će u posljednja četiri ovogodišnja mjeseca koštati 237 tisuća kuna. Osim iz gradskog proračuna, sredstva za funkconiranje azila vjerojatno će, kao i u svijetu, doći i iz donacija, zaključila je Hleb.

zatvori