Četvrtak, 18. travnja 2024.

JOŠ NE ZNAJU Koprivničanci u žute vreće i dalje bacaju životinjske kosti i igle

Koprivnički Komunalac muku muči s građanima koji u žute vreće odlažu otpad koji tamo ne pripada.

Naime, u vrećama u kojima bi se trebala nalaziti plastična ambalaža koja nije obuhvaćena sustavom povratnih naknada potrošaču, djelatnici Komunalca pronalaze medicinske šprice, igle za mjerenje šećera, životinjske kosti i vrećice od raznih grickalica.

– Kad se takva žuta vreće doveze na odlagalište i otvori, ona je neupotrebljiva. Ta sva plastika se ne može razvrstati jer je zagađena, prljava i onda se od tog plastičnog otpada ponovno stvara hrpa koja mora ići na odlagalište. Nama je cilj, a to je propisano i novim Planom gospodarenja otpadom i našim strateškim dokumentima, da što manje otpada odvozimo na odlagalište – požalila nam se na to predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb.

U početku su se, prisjeća se Hleb, građani pridržavali propisa, no kako to u zadnje vrijeme nije slučaj, u svako kućanstvo dostavit će letak u kojem će biti točno pojašnjeno kakav otpad ide u pojedinu vreću ili kantu.

Podsjetimo, Komunalac priprema i sustav primarne reciklaže otpada u koprivničkim domaćinstvima koji bi, prema riječima predsjednice Uprave, trebao profunkcionirati do ljeta.

zatvori