Četvrtak, 25. travnja 2024.

HDZ BEZ SVOG KANDIDATA Sobota: Mreža i Koren su nam najbolja opcija, Koren: Ovo ne jamči pobjedu na izborima

HDZ ipak u svojim redovima nema kandidata za podravsko-prigorskog župana. Za zaključiti je to nakon sinoćnje odluke Županijskog odbora i Predsjedništva da HDZ umjesto već istaknutog Damira Felaka za župana ipak podrži aktualnog župana, Darka Korena iz Mreže nezavisnih lista.

— Zaključili smo da Hrvatska demokratska zajednica sama na izbore neće moći ići zbog više listi i zbog političke klime u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji — pojasnio je Dravi.info predsjednik županijskog HDZ-a Darko Sobota. — Držimo da su nam za obnašanje vlasti, kao što smo i dosad bili na vlasti, Mreža i Darko Koren najbolja opcija. Odlučili smo to nakon obavljenih razgovora s potencijalnim koalicijskim partnerima.

Opozvani kandidat za župana Damir Felak čini se da je ovu odluku dočekao s olakšanjem jer mu rezultati istraživanja javnog mnijenja baš i nisu išli na ruku, a svoje su tijekom pregovora učinili i potencijalni partneri iz drugih stranaka:

— Nije se dogodilo ništa dramatično — rekao je Felak. — Uvažavajući sve te parametre, Županijski odbor je procijenio da nam je jača pozicija ako idemo u izbore s dosadašnjim županom Darkom Korenom uz dva dožupana iz redova HDZ-a.

Prvi dožupan trebao bi ostati predsjednik županijskog HDZ-a Darko Sobota, a o drugom ili drugoj u HDZ-u će tek odlučiti.

Sobota kaže i da će HDZ ponuditi biračima svoju listu, ali još je uvijek otvorena opcija da se ona proširi i s kandidatima iz partnerskih stranaka. Poglavito je tu istakao HSLS. No kako će lista konkretno izgledati, neće objaviti prije isteka otprilike mjesec dana.

Ništa od suradnje s HSS-om

Jučerašnja odluka definitivno je zatvorila vrata suradnji HDZ-a i HSS-a. Čini se da su u toj stranci zavlačili pregovore s drugim potencijalnim partnerom – SDP-om, računajući na moguće partnerstvo s HDZ-om. No, Sobota tvrdi da su stvari bile jasne od samog početka: — Ne bih rekao da su zavlačili pregovore s SDP-om. Barem ja to ne znam. Činjenica jest da smo mi s HSS-om najviše razgovarali. Međutim, jedan od HSS-ovih uvjeta nama je bio neprihvatljiv i ja sam to tijekom pregovora i naglasio. Je li HSS ispao iz igre, ponajviše ovisi o njima. Svim eventualnim partnerima s kojima smo razgovarali ostavili smo otvorena vrata. Prije svega, nastavljamo razgovore s HSLS-om.

A kako će na ovakav obrat u HDZ-u reagirati žitelji naše županije? Sobota ni tu nema dvojbi te kaže: — Ja od žitelja Podravine i Prigorja očekujem da daju glas Hrvatskoj demokratskoj zajednici i očekujem da će dati glas za Darka Korena i njegove zamjenike.

Koren: Ovo omogućava, ali ne jamči pobjedu na izborima

Sinoćnjom odlukom podravsko-prigorskog HDZ-a više je nego zadovoljan Darko Koren. Još od trenutka objave da će HDZ-ov kandidat za župana biti Damir Felak, isticao je svoje uvjerenje da nije riječ o konačnoj odluci. To se sinoć pokazalo točnim:

— Procjena je da je ovo najbolje za obje strane, ili za sve nas. To na neki način omogućava, ali ne garantira izbornu pobjedu. Ono što bih htio reći, prije svega čestitam HDZ-u naše županije, nesumnjivo najjačoj političkoj stranci naše županije, na mudroj odluci. Također zahvaljujem i na povjerenju koje su mi ukazali, kao i u prethodna dva izborna ciklusa — rekao je Koren Dravi.info.

No, svjestan je da je to tek dio posla do konačnog cilja: — Moram reći da to sve skupa samo po sebi ništa ne znači. Izbori su prava utakmica. Moramo se apsolutno angažirati, ne potcijeniti nikoga u toj utakmici, i pobijediti na izborima.

Rezultati istraživanja javnog mnijenja pokazali su da Koren trenutno ima najveću potporu podravsko-prigorskih birača. Da je HDZ ostao pri odluci da kandidira Damira Felaka, prema tim istraživanjima borili bi se za ulazak u drugi krug.

zatvori