Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: STEM revolucija stigla je u Koprivnicu, sve naše škole dobit će micro:bit komplete

STEM revolucija stigla je i u Koprivnicu. Zahvaljujući projektu kojeg je na nacionalnoj razini pokrenuo Croatian Makers – Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i kojemu je cilj masovno uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole, Koprivničanci će učiti osnove robotike i programiranja.

Točnije, s micro:bit kompletima koje se može programirati za obavljanje jednostavnih zadataka radit će u sklopu izvannastavnih aktivnosti učenici svih koprivničkih osnovnih i srednjih škola, članovi Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” i Zajednice tehničke kulture, ali i poduzetnici u Koprivničkom poduzetniku i Poduzetničkom inkubatoru.

Svi oni dobili su donaciju od po dvadeset BBC micro:bit kompleta koji će im, složni su, uvelike pomoći u informacijskom opismenjavanju mladih.

Martina Golčić. Snimio Marko Posavec.

— Jako mi je drago da u Koprivnici imamo ovako koordiniranu akciju u koju su se stvarno svi uključili. Vjerujem da će se rezultati uskoro i pokazati i da će oko devet tisuća osnovnoškolaca i ne znam koliko učenika srednjih škola, neki od njih biti izvrsni. Još me više veseli da će svatko od njih imati priliku upoznati se s osnovama programiranja pa tko zna, sljedeći puta ćemo možda organizirati presicu kako bismo vam predstavili izvrsne projekte i rezultate naših učenika na natjecanjima — rekla je direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić.

Inače, Institut, kojemu su osnivači Nenad i Rujana Bakić, micro:bit komplete prosljeđuje institucijama prijavljenima na natječaj zahvaljujući prvenstveno donatorima, a među njima su i Podravka, Inducta++ te Zvonimir Mršić.

Danijel Dukarić. Snimio Marko Posavec.

— Mi smo firma koja se bavi razvojem softvera i naravno da smo vrlo zainteresirani za kadrove iz STEM područja, a poznato je da njih nedostaje. Mi trenutno u Koprivnici zapošljavamo 18 ljudi i želimo se širiti. Ovakve aktivnosti vidimo kao nešto što će pokrenuti STEM revoluciju u smislu kadrova na koje možemo računati za nekih pet, deset ili petnaest godina. To je definitivno nešto što moramo pokrenuti i na čemu moramo kontinuirano raditi da bismo mogli pratiti zapadne trendove, trendove koji grabe naprijed — rekao je direktor Inducte++ Danijel Dukarić.

Uz predstavnike škola i institucija uključenih u projekt, današnjoj konferenciji za medije prisustvovala je i suosnivačica Instituta Rujana Bakić koja je tim povodom istaknula da im je cilj da svako dijete u Hrvatskoj dobije primjerak najmodernije tehnologije i pripadajuću edukaciju.

Ispred Grada Koprivnice pročelnik za društvene djelatnosti i europske poslove Darko Ledinski gošći se pak pohvalio s našim malim robotičarima koji su nedavno postali državni prvaci te europskim projektom RoboTech kojim će biti omogućen daljnji razvoj robotike u osnovnim školama grada Koprivnice.

zatvori