Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: ROBERT KNJAZ ‘Spojite znanje i inovativnost i svijet će vam biti kao švedski stol’

Poznati televizijski voditelj, scenarist i autor dokumentarnih i zabavnih emisija Robert Knjaz danas je gostovao u Koprivnici, točnije na Sveučilištu Sjever gdje je studentima i drugim zainteresiranima održao predavanje o inovativnim televizijskim formama.

No, predavanje je zapravo bilo šire od toga, kako nam je sam rekao: — Probat ću studentima reći ono što je u današnjem medijskom svijetu najbitnije, a to je da budu malo drugačiji. Danas nas toliko stvari bombardira sa svih strana da se zaista samo originalnošću i inovativnošću možeš izdvojiti iz mase. A mislim da ima puno dobrih ideja u Hrvatskoj pa zašto se ljudi ne bi još malo potrudili, kad završe ovaj faks i ovdje steknu zvanja, još ako imaju nekakvu motivaciju i nekakvo saznanje da im inovacija može pomoći, kada spoje znanje i inovativnost cijeli svijet će im biti kao švedski stol.

Predavanje je koncipirao u dva dijela: prvi ozbiljniji i drugi malo ležerniji. Bila mu je to prilika da malo porazgovara s koprivničkim studentima koji mu se, rekao je, čine ozbiljnima. — Zabavljajte se, uživajte, budite sretni… Nemojte biti autistični, možete biti malo razbarušeni. Čini mi se da su studenti danas pristojniji, ili su to samo u Koprivnici tako pristojni. Mi smo na rukama hodali na predavanja.

A što se tiče toga, Knjaz nam je pojasnio da sva neozbiljnost koju vidimo u njegovim emisijama zapravo proizlazi iz puno ozbiljnog rada. — Neozbiljni dio koji vidite na ekranu je samo jedna strana medalje. Druga je puno pripreme, rada, sklekova, samoodricanja, stege… — rekao je, dodavši kako je posao na televiziji takav: nema fušanja, sve se vidi.

Predavanje je bilo iznimno dobro posjećeno. Snimio Marko Posavec.

Pitali smo ga i kako se mladi novinari i drugi medijski djelatnici mogu profilirati u struci koja u posljednje vrijeme nije baš na inspirativnom glasu. Odgovor mu je uvijek bio isti: inovativnost. Dao je i konkretne primjere. — Ja bih recimo volio vidjeti duhovitu žensku novinarku u sportskoj redakciji. Imaš dvije-tri novinarke u sportu, a ja mislim da bi muški rado gledali baš takav profil. Evo cure, navalite! Mogao bih nabrajati do jutra.

— U svakom području novinarstva možeš se izdvojiti. Mogao bi ti (autor teksta, op.ur.), recimo, biti novinar koji postavlja pitanja samo pjevajući, jedini u Hrvatskoj. Znači intervjui koji se cijelo vrijeme odigravaju pjevajući, kroz stihove. U tome bi vjerojatno bio jedinstven u Europi.

Knjaza inače za ove krajeve vežu i obiteljski korijeni jer mu je majka porijeklom iz Podravine. Na upit kako mu je bilo doći u Koprivnicu, odgovorio je u svom specifičnom stilu:
— Predivno, predivno. Suza je već bila, promijenio sam majicu, bila je mokra od suza kad smo ušli… i ono… Podravinooo moja milaaa… Neću sada pjevati da ne rastjeram i ono malo slušatelja…

A samim studentima i cijeloj ekipi Sveučilišta Sjever je poručio: — Želim vam puno sreće, kao Sveučilištu! To je jako lijep projekt i svaka čast, ono što sam čuo je fenomenalno. Nije Hrvatska samo Zagreb, Hrvatska je od granica do granica. Super je da ovdje imate nešto ovakvo.

— Očekujem, dragi studenti sa Sjevera, da me uskoro izbacite iz moje stolice. Očekujem navalu talentiranih novinara, snimatelja, redatelja… Samo naprijed! Budućnost je vaša.

zatvori