Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Darko Koren najavio kandidaturu za novi mandat župana, zamjenici će mu biti Sobota i Ljubić

Darko Koren danas je i službeno najavio svoju kandidaturu za novi mandat podravsko-prigorskog župana, no ovaj puta ispred Mreže nezavisnih lista.

Kandidati za njegove zamjenike su iz redova partnerskog HDZ-a – još uvijek aktualni dožupan Darko Sobota te definitivno novo lice u lokalnoj politici, Ratko Ljubić. Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica je iz kvote HDZ-a, ali je jednoglasnom odlukom Županijskog odbora stranke istaknut kao nestranačka osoba.

I dok će biračima ponuditi zajedničke kandidate za izvršne funkcije, obje će stranke na izborima istaći samostalne liste. O daljnoj suradnji u Županijskoj skupštini HDZ i Mreža će za desetak dana sklopiti sporazum kojim će sve definirati, rekao je Darko Koren te zaključio da su ove opcije još uvijek značajan politički faktor u našoj županiji:

— Zaključili smo da je ovo najbolji mogući način i koncept s kojim bismo izašli na izbore i pobijedili. Ovu temeljnu koaliciju HDZ-a i Mreže nastojat ćemo spustiti u što je moguće većoj mjeri i na niže razine.

Snimio Marko Posavec.

Predsjednik županijskog HDZ-a Darko Sobota pojasnio je da su stranačka tijela sinoć jednoglasno potvrdila da će drugi kandidat za dožupana biti nestranačka osoba Ratimir Ljubić:

— Zapravo je i naša preporuka našim odborima, ne samo na županijskom već i na općinskim i gradskim nivoima, da na liste uvrste ljude koji ne moraju biti članovi naše stranke, ali koji svojim ugledom i imenom i prezimenom jamče boljitak jedinica lokalne samouprave gdje će se kandidirati. Te nestranačke osobe, naravno, moraju poštivati načela HDZ-a od državnog, županijskog i lokalnog nivoa — istaknuo je Sobota.

Darko Sobota. Snimio Marko Posavec.

Kandidat za Korenovog zamjenika Ratimir Ljubić ponuđenu priliku nije prihvatio od prve jer mu, kaže, nije lako otići iz Obrtničke škole, dobre uhodane ustanove:

— Malo sam kalkulirao, ali dobra suradnja sa Županijom u proteklih osam godina, dosta velika ulaganja u školstvo i veliki pomaci u tom odnosu prema školstvu i obrazovanju, potakli su me da prihvatim ponuđenu kandidaturu. Želja mi je da nastavimo kontinuitet i da ga malo unaprijedimo. Treba shvatiti da obrazovanje nije trošak nego potreba. Treba puno ulagati u mlade i materijalne uvjete, ali isto tako i u nastavnički kadar, u profesore i nastavnike kako bismo i dalje imali kvalitetno obrazovanje u našoj županiji. Naše osnovne i srednje škole već imaju dobar status u Hrvatskoj, ali uvijek može bolje.

Ratko Ljubić. Snimio Marko Posavec.

Danas smo doznali i da na listi Mreže neće biti kandidata iz drugih političkih stranaka, no moguće je da na HDZ-ovoj bude netko iz partnerskih parlamentarnih stranaka, poglavito iz HSLS-a i Hrvatske demokršćanske stranke. I Mreža i HDZ otvoreni su za suradnju s partnerskim strankama na svim nivoima u općinskim i gradskim vijećima te u Županijskoj skupštini.

Doznali smo i da će na HDZ-ovoj listi biti više žena nego u proteklom mandatu, dok se Mreža još uvijek ne može pohvaliti njihovim velikim brojem. No, Darko Koren trenutno nije zadovoljan odazivom žena u Mrežu te je u ime svih svojih kolega izjavio da u toj političkoj platformi žele potaknuti žene da se angažiraju u društvenim aktivnostima.

Kad pak govorimo o programima, Koren je rekao da će ih objaviti za dvadesetak dana, no već su sada dobro poznati: Cilj im je još bolje nastaviti sve što su radili u proteklih osam godina, poglavito na području školstva. Upravo će tu priliku pokazati što zna i može imati kandidat za dožupana Ratimir Ljubić.

zatvori