Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Ovo su naši sjajni mladi robotičari koji su osvojili naslove državnih prvaka

Mladi koprivnički robotičari, koji su na drugom završnom kolu Hrvatske lige robotičara osvojili prva tri mjesta, danas su bili glavne zvijezde.

Maksimilijana Perkovića, Gregora Gašparića, Tea Kežmana, Filipa Petričevića, Luku Cukovića, Matiju Bogomolca, Marka Kovača, njihovog mentora Ivicu Kolarića i ravnateljicu Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” Gordanu Gazdić-Buhanec primili su jutros gradski i županijski čelnici. Njihov je uspjeh tim veći što su se natjecali u kategoriji učenika do 19 godina.

>> Mladi koprivnički robotičari prvi su u Hrvatskoj!

Učenicima koprivničke Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” koji su pomeli konkurenciju od 18 ekipa iz cijele Hrvatske čestitali su zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec, gradski pročelnik Darko Ledinski, a potom i koprivničko-križevački župan Darko Koren sa zamjenicima Ivanom Palom i Darkom Sobotom.

Snimila Nela Carek.

Mladi robotičari ispričali su im sve detalje s natjecanja na kojem, kako su svi odreda skromno izjavili, nisu očekivali da će biti najbolji. Dječaci, koje s ponosom možemo nazvati budućnošću našeg grada, također su redom zahvaljivali svojem mentoru na prenesenom znanju. Prvaci Hrvatske Gregor Gašparić i Maksimilijan Perković:

— Na početku je bilo malo grešaka, baterija nam je bila prazna kad smo trebali krenuti pa smo odugovlačili sa sucima samo da uspijemo, u svakom slučaju bilo je napeto. Na kraju smo bili prvi i imali smo preko sto bodova više od drugoplasiranih — rekao je Gregor Gašparić, a Maksimilijan Perković je dodao: — Ja uopće nisam mogao vjerovati, mislio sam da je to neka šala kad su nam rekli da smo prvi i da su sva tri prva mjesta osvojili Koprivničanci. Mislio sam da je to neki vic. Onda sam na papiru vidio da stvarno piše prvo mjesto ROBO Koprivnica, drugo mjesto TeFi, a treće TOYOTA.

>> ROBO edukacija: Nemčići u školi grade i programiraju robote

Ravnateljica ove koprivničke škole Gordana Gazdić-Buhanec na ovom rezultatu posebno je zahvalila njihovom mentoru. — Ono što je presudno, bez nadahnutog i kompetentnog mentora nema uspjeha. Ova djeca mogla su imati sto robota i sto programa, ali da nismo imali kolegu Kolarića mislim da od toga ne bi bilo ništa. Posebno sam mu zahvalna na danima koje on dolazi, i u večernjim satima, na opremi koju posuđuje. Čuli ste i da su naša djeca, iako su prvaci Hrvatske, iznimno skromna i da su istaknuli da su se puno trudili. Prepoznato je da bez obzira na to koliko si darovit, bez puno truda uspjeha nema.

Spomenimo i da je Maja Balaško, voditeljica Odsjeka za europske poslove i održivi razvoju Gradu, učenicima prenijela informaciju kako je odobren projekt RoboTech kojim će biti omogućen daljnji razvoj robotike u osnovnim školama grada Koprivnice. Projekt će trajati 16 mjeseci i omogućit će edukaciju nastavnika svih triju osnovnih škola i širenje grupe učenika koje će sudjelovati na radionicama, a bit će omogućena i nabavka nove opreme.

zatvori