Petak, 29. ožujka 2024.

POZIV UMJETNICIMA Drava Art Biennale okreće se vodi u javnom prostoru grada

Muzej grada Koprivnice i ove godine organizira Drava Art Biennale. Projekt je to započet još 2003. godine kao Drava Art Annale Koprivnica koji je 10 godina kasnije dobio suvremeni karakter bijenala. U fokusu ove manifestacije od 2015. godine je voda kao političko pitanje – privatizacija vode i voda kao zajedničko dobro kroz multimedijalne radove i interdisciplinarne prakse.

Drava Art Biennale 2017. nastavlja problematizirati temu vode kao javnog dobra i osnovnog ljudskog prava, no ovog puta u kontekstu javnog prostora grada. Sve aktivnosti ove manifestacije vizija su mogućih promjena koje kroz povezivanje umjetnosti, ekologije i urbanizma pridonose stvaranju prostora za odgovornije i inkluzivnije civilno društvo.

Zašto baš voda, pojasnila nam je kustosica Helena Kušenić. — Smatramo da je voda jako važno pitanje za cijeli ljudski opstanak, ali i da je jako podatna za umjetnička istraživanja ili prikazivanja kroz različite umjetničke medije. To je nešto što je od neprijeporne važnosti za naš život, a opet je bitno istaknuti da bi voda trebala biti dostupna svima. Zato ponovno ističemo da je riječ o osnovnom ljudskom pravu i javnom dobru jer svi jako dobro znamo da se voda danas sve više i više prodaje i naplaćuje, a to ne bi trebalo biti tako.

U sklopu manifestacije održat će se brojne radionice na temu važnosti vode praćene raznolikim aktivnostima, performansima i umjetničkim akcijama dok je glavni događaj skupna izložba. Održat će se u Galeriji Koprivnica od 13. do 29. listopada te se preseliti u Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku tijekom 2018. godine.

S aktivnostima se kreće već 22. ožujka na Svjetski dan voda. Kustosica i etnologinja Marija Mesarić će održati zanimljivo predavanje o mitskim bićima odnosno vodenim bićima Podravine.

— Na taj ćemo način započeti našu temu vode promatrajući ju kroz etnološki pristup, tj. pristup vodi iz narodnih predaja, kako joj se nekad pristupalo i zašto nam je ona nekad bila bitna pa ćemo doći sve do današnjeg vremena i do toga kako je voda ustvari oblikovala naše gradsko tkivo i identitet našeg grada i kako ga oblikuje i dalje — rekla je Helena Kušenić.

Umjetnici mogu sudjelovati u ovom projektu slanjem prijave s najviše dva autorska rada u bilo kojoj tehnici, mediju ili načinu izraza. Rok za prijavu radova je 30. lipnja 2017. godine.

zatvori