Četvrtak, 25. travnja 2024.

Jakšić: Uložili smo milijune u javno-privatno partnerstvo, a sada je to mrtvi kapital

Koprivnicu je jučer posjetila delegacija Ministarstva financija Albanije kako bi se upoznala s izgradnjom gimnazije i sportske dvorane po modelu javno-privatnog partnerstva.

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić smatra da je to još jedna potvrda da je ovim projektom Koprivnica pomicala granice u Hrvatskoj:

— Ovo nam predstavlja čast i zadovoljstvo i ostaje jedan ponos jer nam je drago kad možemo svoja iskustva i primjere dobre prakse prenositi u neke druge krajeve našeg susjedstva i Europe. Isto tako, pokazatelj nam je to da smo napravili nešto jako dobro. U konačnici, brojne nagrade su dobivene za arhitektonsku i građevinsku izvedbu same gimnazije i sportske dvorane. Rezultati koje naši učenici postižu na brojnim natjecanjima i programi koje ostvaruju pokazuju da je škola bila pun pogodak.

Nakon ovako uspješno provedenog projekta na čijem primjeru žele učiti i, u ovom slučaju, Albanci ostaje žal, kaže Jakšić, što su propali napori da se po istom modelu u Koprivnici gradi još škola.

— Grad Koprivnica je uložio u prethodne tri-četiri godine petnaestak milijuna kuna da se steknu uvjeti u izgradnju novih škola putem JPP-a. Tu je bila i Obrtnička škola, no novim odlukama Vlade HDZ-a i MOST-a danas su JPP model i naša sredstva mrtvi kapital jer nemaju viziju i ne znaju hoće li dalje ići tim putem. Podsjećam, brojne europske i svjetske zemlje, koje su razvijenije od Hrvatske, objekte društvene namjene grade isključivo putem tog modela.

Posjet je organizirala Agencija za investicije i konkurentnost, a zašto su delegaciju albanskog Ministarstva financija odlučili dovesti baš u Koprivnicu pojasnila nam je voditeljica za izobrazbu i suradnju s europskim institucijama u Agenciji Ljerka Golubić-Bregan:

— Mi im ponudimo projekte koji se uspješno provode u Republici Hrvatskoj pa oni izabiru gdje žele doći. Došli smo u Koprivnicu jer evo ni u Zagrebu nemamo ni jedan projekt koji je prošao proceduru odobravanja po modelu javno-privatnog partnerstva.

Projekt izgradnje koprivničke Gimnazije albanskoj delegaciji predstavile su pročelnica Upravnog odjela za izgradnju grada i prostorno uređenje Jasna Golubić i pročelnica Upravnog odjela za financije, poticanje poduzetništva i komunalno gospodarstvo Jasmina Stričević, a nakon sastanka u Gradskoj upravi gosti su obišli koprivničku školu.

zatvori