Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Neustrašivi koprivnički alpinisti u snježnim uvjetima osvojili su ‘kralja slovenskih gora’

Dvojica odvažnih koprivničkih alpinista, Danijel Balaško i Romeo Sinjeri, prije dva tjedna izveli su izvanredan alpinistički pothvat: u zimskim uvjetima popeli su se na 2.645 metara visok Jalovec u Julijskim Alpama.

Koliko je poznato, do sada nikome iz Koprivnice to nije uspjelo u takvim uvjetima, kada su stijene bile prekrivene s čak dva metra snijega. Momci su krenuli sat vremena poslije ponoći, a vratili su se istog dana oko 22 sata. Put je bio naporan, kažu, ali izuzetno atraktivan i zanimljiv.

Oko 6 ujutro stigli su na parking Planice gdje su ostavili auto i krenuli put Tamarja te potom šumom prema Ozebniku, kuloaru (uskom usjeku) same planine. Kroz Ozebnik se inače ljeti ne ide zbog odrona kamenja, a sam put je dosta naporan zbog nagiba i do 40 stupnjeva pa su od samog početka uspona koristili dereze i cepine.

Dva sata kasnije izašli su iz Ozebnika na južnu stranu Jalovca, a nakon toga slijedio je najteži dio: hodanje po samo strehi i uspon na greben Jalovca koji je pod nagibom od 60 do 70 stupnjeva. — Taj je dio opasan zbog toga jer ste stalno izloženi velikoj provaliji — kažu naši alpinisti. — Tu se cepini i dereze trebaju jako zabadati u led i snijeg te se treba veoma paziti jer i najmanja greška može završiti kobno.

Oko podneva stigli su na vrh gdje su si čestitali i uživali u pogledu. Sat vremena kasnije počeli su s još opasnijim ispenjavanjem, a od vrha do planinarskog doma trebala su im oko dva sata, što je vrijeme cijelog pohoda zaokružilo na sedam sati.

U Tamarju su zasluženo popili pivo u jednom od najljepših planinarskih domova u Sloveniji, večerali u okolici Ljubljane te puni utisaka vratili se kući.

zatvori