Četvrtak, 18. travnja 2024.
Home Aktualno Vremeplov D. Rendića: Znate li koja je svrha neobičnog tornja na Bilogori?

Vremeplov D. Rendića: Znate li koja je svrha neobičnog tornja na Bilogori?

2
Vremeplov D. Rendića: Znate li koja je svrha neobičnog tornja na Bilogori?
Snimio Dragutin Rendić.
Portal Drava.info svakog vikenda donosi vam izbor iz bogate arhive fotografija koje nam je ustupio novinar u mirovini Dragutin Rendić, jedan od prvih i dugogodišnjih djelatnika koprivničkog dopisništva HRT-a te, između ostaloga, i prvi fotoreporter Večernjeg lista u Koprivnici, kao i drugih tadašnjih medija. Bio je i prvi novinar dragovoljac Domovinskog rata u Koprivnici od 28. lipnja 1991. godine i prvi zapovjednik voda, kasnije satnije dragovoljaca ZNG-a Koprivnice. Časnik je Hrvatske vojske i počasni vatrogasni časnik. Umirovljeničke je dane dočekao u Glasu Podravine. Neke su fotografije njegove vlastite, a neke je prikupio tijekom svoje bogate karijere. Otputujte s nama u prošlost…
Ispred Društvenog doma u Sigecu nalazi se ovo prastaro, dobro očuvano, metalno sidro pronađeno u koritu rijeke Drave, koje sam snimio prije desetak godina. Mještani u šali kažu da su do Sigeca plovili dubrovački trgovci, ali i neki drugi i prema tome Sigetec je i prije više stotina godina bio poznat ka trgovačko mjesto i utvrda za obranu od najezde turaka.
Dio Hrvatskih ratnih vojnih invalida iz naše županije bio je davne 1993. godine na odmoru u tadašnjem moderno uređenom vojnom odmaralištu u mjestu Perna na poluotoku Pelješcu. Najveći slobodnog vremena koristili smo za ribolov i to na ugore i vožnju gumenjakom do milju udaljene Korčule.
U posjeti VZ Koprivničko-križevačke županije 7. veljače 2013. godine boravila je visoka delegacija izraelskih vatrogasaca u kojoj je bio zapovjednik i glavni inspektor postrojbe Galil u oblasti Golan. Goste je primila gradonačelnica, a nakon razgledavanja Sinagoge u Svilarskoj ulici njihov domaćin Slavko Tucaković odveo ih je u Sigetec, gdje su bili oduševljeni vježbom vatrogasaca svih uzrasta.
Otok Veliki Brijuni više od 24 godine mjesto je gdje djelatnici JVP Koprivnica svake godine nalaze u protupožarnoj zaštiti pomažući domicilnim vatrogascima NP Brijuni. Svoje slobodno vrijeme često znaju iskoristiti i za pripremanja gastronomske hrane, a napose na ražnju odojka ili janjetinu, kao na ovoj snimci snimljeno prije deset godina.
Članovi jednog od najboljih vatrogasnih društava Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, vatrogasci Jagnjedovca često pod zapovjedništvom Antonia Popijača i pod budnim okom predsjednika Renata Patrčevića, više puta godišnje izvode javne vježbe. Prate ih brojni mještani, ali i brojni vatrogasni dužnosnici, kao na ovoj fotografiji snimljenoj prije dvije godine u središtu Jagnjedovca.
Tik uz šumsku cestu od Jagnjedovca do Glogovca na vrhu šumskog brežuljka Bilogore nalazi se ovaj toranj, snimljen prije 12. godina. Mnogi ne znaju svrhu ovog neobičnog tornja. Jedni kažu da je to bio odušnik nekadašnjeg rudnika, drugi da ima vojno značenje, treći… i tako svojevrsno nagađanje o svrsi tornja. No, bitno je da se on tu nalazi i da je posebna atrakcija ovog šumskog područja, kraj kojeg često stanu putnici koji se ovim putem kreću.
Nedirnuta priroda porječja rijeke Zrmanje, kao njezine bistre plavo-zelene vode s brojnim malim slapovima oduvijek je privlačila ljubitelje prirode, koji su se često zaustavljali na svom putu u smjeru mora. Tako je i nastala ova fotografija prije 15-tak godina pored stare napuštene vodenice na rijeci.
zatvori