Srijeda, 27. ožujka 2024.

Koprivničke dadilje: Usprkos brojnim problemima, svako dijete ima našu punu pažnju

U koprivničkom Domu obrtnika održao se prošlog tjedna skup dadilja koje u gradu obavljaju djelatnost čuvanja djece u obrtu.

Bila je to prilika da koprivničke dadilje rasprave o problematici struke, kao i o načinima poboljšanja uvjeta poslovanja.

Tajnica Udruženja obrtnika Koprivnica Jasmina Markota navela je podatak da je prošlo četiri godine od prvih registracija takvih obrta, a članica Snježana Smolak bila je treća registrirana u Hrvatskoj.

U te četiri godine registrirano je 60 obrta od kojih je aktivno 52, a zanimljiv je i podatak da je nakon Zagreba, Koprivnica drugi grad u Hrvatskoj po broju registriranih obrta.

— Najvjerojatnije je uzrok tome što Grad Koprivnica sufinancira dadilje s 12 tisuća kuna jednokratno pri otvaranju obrta, kao i mjesečni iznos cijene čuvanja djece do tisuću kuna mjesečno po djetetu za 10-satno čuvanje što se mora redovno opravdavati dokazom o troškovima — pojasnili su iz koprivničkog Udruženja obrtnika.

Što se tiče problematike, dadilje su navele nedostatak održavanja edukacija i radionica radi stalnog usavršavanja u struci, a navedeni problemi pokušat će jednim dijelom riješiti Centar za socijalnu skrb organiziranjem stručnih predavanja koje se odnose na dadilje te osiguravanjem prostora za održavanjem tih radionica.

Dadilja Snježana Smolak spomenula je inicijativu Udruge dadilja oko ukidanja PDV-a za dadilje, a osvrnula se i na neke probleme oko dokazivanja troškova Gradu Koprivnici.

Nadalje, problemi su i što dadilje koje idu na praktični dio obuke prije pokretanja obrta ne mogu više imati praksu u vrtićima te nepriznavanje statusa male škole za šestogodišnjake prije polaska u školu.

Kao pozitivne strane obrta za čuvanje djece, dadilje su istaknule rad od 0 do 24 te individualan pristup svakom pojedinom djetetu, a zaključeno je da se kroz promidžbene akcije te prednosti treba promovirati kako bi se izbjegle predrasude.

Ustupilo Udruženja obrtnika Koprivnica.

U raspravu su se uključili i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Danijel Rušak i stručna djelatnica Centra Valentina Balog koji su pokazali želju za suradnjom, a kako se skupu nije odazvao nitko iz Grada, iz Udruženja obrtnika poručuju da će se održati još jedan sastanak s njihovim predstavnicima.

Jasmina Markota ponudila je pomoć Udruženja oko organizacije sljedećih skupova, kao i edukacija, ali i tiskanja informativnih letaka. Predložit će se Hrvatskoj obrtničkoj komori da preuzme inicijativu za izmjenom propisa vezanih uz dadilje.

Iz Centra za socijalnu skrb koji su dijelom nadležni za nadzor takvih obrta na skupu su naveli da je do sada bila samo jedna prijava protiv jednog obrta, ali na državnoj razini i da je za nadzor potrebno promijeniti odnosno uskladiti propise.

Podsjetimo i da je nedavno došlo do jedne neželjene situacije između roditelja i jedne dadilje što se možda može izbjeći edukacijom i roditelja i dadilja, zaključeno je na skupu.

zatvori